Obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, în pericol de a fi eliminată. Reacția PNL. PSD neagă asumarea amendamentului UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți parlamentari PSD propun, prin amendamentele la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, să fie eliminată obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii. O altă propunere e ca băncile să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri în următorii doi ani.

Aleșii din Parlament se bat în amendamente FOTO Inquam Photos
Aleșii din Parlament se bat în amendamente FOTO Inquam Photos

UPDATE Deputatul liberal Florin Roman a făcut mai multe precizări privind amendamentul care desființa obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii. 

Amendamentul ar fi fost introdus pe ultima sută de metri de către secretarul de stat de stat al PSD Daniela Pescaru. 

„Autorul acestui amendament este doamna Daniel Pescaru, secretar de stat de la Ministerul de Finanțe. (...) Acest lucru s-a mai discutat pe la colțuri, nimic asumat. Azi am fost vigilenți. Ne așteptam cu o asemenea supriză. (...) Nu știu dacă domnul Ciolacu știa, dar nici nu cred că era străin. Cert e că noi avem informația că autoarea acestui text e doamna secretara de stat. Noi o să avem o discuție cu ministrul de Finanțe (...) E o linie roșie pe care nu o acceptăm. Nu ne asumăm politic o asemenea chestiune. Decizia PNL e că nu se umblă la Pilonul 2 de pensii”, a afirmat Florin Roman.

UPDATE Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD și lider al senatorilor social-democrați, neagă faptul că partidul său ar avea vreo legătură cu amendamentul.

„Nu există acest amendament oficial iar documentul care a circulat nu este asumat de PSD”, a subliniat Romașcanu, într-un punct de vedere pentru „Adevărul”

---

„La Pilonul I de pensii riscurile participanților la fondul de pensii administrate de Stat sunt mult diminuate ca urmare a faptului că toate plățile de contribuții efectuate de către beneficiari sunt garantate de stat iar prin facilitarea opțiunii de aderare a participanților la Pilonul I sau Pilonul II de pensii, participanții ar putea să își realizeze un management corespunzător atât din perspectiva managementului riscurilor cât și din perspectiva creșterii valorii plății activelor nete în situații de pensionare, invaliditate și deces. Astfel, se impune adoptarea de măsuri pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, în sensul eliminării obligativității de aderare la un fond de pensii”, e argumentul PSD pentru eliminarea obligativității de aderare la un fond de pensii, potrivit documentului. 

Persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024”, prevede unul dintre amendamente.

Persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31decembrie 2023, care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii”, arată un alt amendament.

Liberalii au răspuns printr-un amendament depus de Florin Roman (vicepreședinte al partidului) și Bogdan Huțucă, șeful Comisiei de buget-finanțe din Cameră. 

Prin excepție de la prevederile art. III Capitolul II - Măsuri fiscale șia le art. X în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei legi și 31 decembrie 2028 nu se vor opera modificări asupra Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, decât cu privire la majorarea contribuției individual”, prevede amendamentul PNL

Taxarea băncilor

„Întrucât cifra de afaceri asupra căreia se aplică cota de impozit cuprinde elemente determinate pe o bază „netă”, având în vedere specificul acestor contribuabili, este necesar aplicarea unei cote mai mari, respectiv de 2% pentru primii doi ani și 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026.

(1) Prin excepție de la art. 18^1, instituțiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:

2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;

1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite