ANRE cere eliminarea consumului estimat din facturile la utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele facturi la energie electrică şi gaze naturale inclus consumul estimat pentru două luni în avans, astfel că românii sunt nevoiţi să achite sume suplimentare pentru un consum nerealizat
Unele facturi la energie electrică şi gaze naturale inclus consumul estimat pentru două luni în avans, astfel că românii sunt nevoiţi să achite sume suplimentare pentru un consum nerealizat

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cere eliminarea consumului estimat din facturile la energie electrică şi gaze naturale, mijloc prin care companiile de utilităţi încasează în avans sume de la consumatori.

Astfel, ANRE a transmis o notificare companiei de distribuţiei de energiei electrice CEZ şi a cerut acesteia să renunţe la practicile de folosire a acestor facturi cu plata în avans, facturi care monitorizează atât consumul curent, cât şi consumul estimat e energie electricî pe două luni în avans, potrivit Digi24

Neregulile privind includerea consumului estimat în facturile la utilităţi au fost semnalate marţi de reporterii Digi24.   

Compania CEZ riscă să fie amendată cu sume cuprinse între 8.000 şi 250.000 de lei dacă nu renunţă la acest sistem de facturare. Cei 1,4 milioane de clienţi ai distribuitorului, din zona Olteniei, ar putea fi duşi în eroare de acest sistem de facturare şi ar putea să plătească sume mult mai mari.  

Şi GDF Suez, compania de distribuţie a gazelor naturakle din zona de sud a ţării, aplică un sistem de facturare similar, numai că în acest caz este vorba despre un proiect-pilot şi nu au fost trimise astfel de facturi tuturor clienţilor. Şi în acest caz, ANRE a cerut distribuitorului eliminarea acestor facturi. 

Şi premierul Victor Ponta a cerut, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, verificarea şi remedierea acestor nereguli semnalate de digi24. 

„Să solictaţi celor de la ANRE, nu sunt în subordinea noastră, ci a Parlamentului, să verifice - există niste informaţii privind facturarea în avans a consumului de gaze. Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă, să vedem dacă se încadrează în prevederile legale şi în practica europeană”, a spus premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite