ANPC propune suspendarea temporară a site-lui Altex pentru practici incorecte de Black Friday. Abateri de preţ la peste 1.000 de produse

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus suspendarea temporară a activităţii site-ului altex.ro pentru practici comerciale incorecte în contextul Black Friday.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancţionat şi cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei.

„Sub coordonarea Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov s-a desfăşurat, în ultimele zile, o verificare a mediului online, în ceea ce priveşte modul în care se derulează perioada cunoscută drept „Black Friday” – un vârf al promoţiilor anuale.

Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preţ, fără a aplica reducerile din preţul de referinţă (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).”, transmite ANPC pe pagina de Facebook.

În urma verificărilor, echipele ANPC au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preţ, afişate pe site.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Altex au afirmat, cu ocazia discuţiilor pe acestă temă, că ei „nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e.”

Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei şi a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activităţii până la încetarea practicii comerciale incorecte.

„ANPC va informa autorităţile din domeniu, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preţ” neconformă.”, informează reprezentanţii instituţiei.

De asemenea, ANPC anunţă că va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înşelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

Totodată, ANPC îi sfătuieşte pe consumatori să manifeste atenţie sporită atunci când doresc să achiziţioneze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislaţia în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici şi îi asigură pe cetăţeni că supraveghează, la rândul său, permanent piaţa pentru a preîntâmpina sau sancţiona astfel de cazuri.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite