Angajații Zara protestează în fața magazinelor în Spania, după ce compania a înregistrat un profit record

0
Publicat:

Lucrătorii de la Zara, Bershka și de la alte magazine de îmbrăcăminte deținute de gigantul din industria modei Inditex au protestat vineri în fața magazinelor lor din Spania pentru a cere condiții mai bune, după ce grupul a raportat profituri record și a majorat plățile acționarilor.

foto magazin Zara
Angajații Zara protestează în fața magazinelor în Spania Foto: Shutterstock

În fața magazinului emblematic Bershka de pe emblematicul bulevard Gran Via din Madrid, demonstranții, în principal femei, au strigat: „Atât de mult profit este sacrificiul nostru”, printre alte sloganuri. Alte proteste au avut loc în șapte orașe, inclusiv în Barcelona și Sevilla, transmite Reuters.

„Inditex este compania cu cele mai mari profituri (din sector) și dacă vrei ca muncitorii să fie bine, aceste profituri trebuie să fie împărțite”, a declarat Carolina Albarran, în vârstă de 50 de ani, care lucrează la Zara de 33 de ani.

Acțiunile Inditex au atins un nivel record după ce săptămâna trecută a raportat un profit anual de 5,4 miliarde de euro și a anunțat că își va majora cu 28% plata dividendelor.

Zara și mărcile sale surori, precum Stradivarius și Massimo Dutti, au 28.000 de angajați în Spania, piața de origine a companiei, care a reprezentat 14,8% din vânzările sale în valoare de 36 de miliarde de euro (38,94 miliarde de dolari) în anul încheiat în ianuarie 2024.

Principalele două sindicate spaniole, UGT și CCOO, au sprijinit protestele din perioada premergătoare sărbătorilor de Paște. Magazinele au rămas deschise ca de obicei, în timp ce muncitorii s-au adunat în afara orelor obișnuite de lucru.

Inditex a refuzat să comenteze, dar un lider sindical a arătat o scrisoare din partea companiei care își exprimă interesul de a discuta revendicările tuturor lucrătorilor din magazine în aprilie.

Sindicatele doresc ca retailerul să ofere mai multe ore pentru angajații cu fracțiune de normă și un număr minim de weekenduri libere pe an pentru tot personalul, un bonus suplimentar pentru lucrătorii cu o vechime mai mare de patru ani și alte beneficii.

Anul trecut, Inditex a majorat salariile angajaților din Spania cu aproximativ 20% și a fost de acord să reînnoiască un bonus unic de 1.000 de euro în acest an. La nivel global, salariile celor 161.281 de angajați ai Inditex au crescut cu 9% în 2023, ajungând la o medie de 28.726 de euro pe an, potrivit raportului său anual. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite