Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe, în grevă spontană. „Sunt dispuşi să stea cât va fi nevoie”

0
Publicat:

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a transmis că în jur de 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană.

Protest la Ministerul Finanțelor, Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
Protest la Ministerul Finanțelor, Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

Potrivit sursei citate, aceștia sunt nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest", a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe, informează Agerpres.

Acesta a subliniat că măsurile propuse de Guvern vor aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri.

Cam aşa vor să facă dânşii: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul acesta nu se poate. Vom câştiga în instanţă clar, pe de o parte, şi pe de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că din 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţie şi vă dau un exemplu. Mulţi m-au întrebat, 10.000 de lei brut sunt bani puţini şi 6.000 de lei net? Eu zic că da. Pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar, dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta şi trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi guvernul că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget", a explicat Vasile Marica.

Liderul de sindicat a precizat că din discuţiile avute în ultima perioadă cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, acesta i-a transmis că toate revendicările sindicaliştilor sunt întemeiate, dar şi că va lua măsuri, pentru că ştie că pleacă foarte mulţi oameni din sistem la salarii mai bune, însă „de o lună de zile nu s-a întâmplat nimic".

Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni. Faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări, în condiţiile în care ei fac Codul fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem un anumit tip de legislaţie, n-avem nicio vină pe chestia asta. Protestul nu are nici o legătură cu norma de hrană, cu tichetele de vacanţă. Este o problemă sistemică. De ani de zile sistemul ăsta n-a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin", a adăugat el.

Pentru a oferi soluţii la aceste probleme, liderul Sindicatelor din Finanţe a subliniat că în primul rând trebuie să afle ce vor guvernanţii.

În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii, trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii cu 700.000 lei la buget, pentru că dai nişte oameni afară şi atât?", a mai spus Marica.

Potrivit sursei citate, prin măsurile de comasare şi redistribuire propuse de Guvern vor fi afectaţi peste 22.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe.

Am auzit o anomalie că iei un inspector fiscal şi îl pui la Trezorerie, îl iei pe unul de la Primărie şi-l pui la Vamă. Domnule, hai să fim serioşi, noi ne chinuim să ne profesionalizăm oamenii şi oamenii ăştia spun nişte aberaţii mai mari decât ei. Nu merge aşa", a avertizat Marica.

Acesta a transmis ca în mod sigur angajaţii din sistem vor protesta şi vineri, la nivel naţional, fiind dispuşi să stea în grevă „cât va fi nevoie".

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite