Proteste spontane la Ministerul de Finanţe. Angajații se opun reducerii de venituri și restructurării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

UPDATE Vasile Marica, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, a declarat în direct la Antena 3 CNN că nu e exclus ca vămile să fie blocate vineri, 11 august, din cauza protestelor angajaților din Finanțe. De asemenea, există riscul ca din cauza unei blocări a sistemului fiscal bugetarii să nu își poată încasa salariile. 

UPDATE  "Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vroiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest", a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, le-a transmis, joi, angajaţilor care protestează în interiorul instituției că poate prelua mesajele şi doleanţele pe care le au şi să le transmită mai departe în coaliţia de guvernare. Oficialul a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale, care este unul dintre motivele protestului, este încă în lucru. Detalii aici

UPDATE: În jurul orei 16:30 s-a anunțat un protest spontan al angajaților de la Trezoreria Tg. Jiu și AJFP Gorj. Angajatii din Administrația Fiscală Braila, de asemenea.

UPDATE: În jurul orei 16:00, Blocul Național Sindical informa că protestele spontane se extind și la alte unități fiscale din țară. Trezoreria Ramnicu-Valcea protestează. Ulterior, protestul spontan s-a extins la multe unități fiscale din tara precum Craiova, Vâlcea, Gorj, Brăila, Buzău, Mehedinți, etc.

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă o grevă de avertisment a angajaţilor din Administraţia Fiscală în data de 22 august 2023”, au mai transmis sindicaliştii.

- - -

Colegii din Ministerul Finanţelor au declanşat un protest spontan. Se alătură colegi din toată ţara! Protestează sindicatele SEDLEX din Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu şi Gorj", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a SedLex.

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a fost convocat joi, la sediul Ministerului Finanţelor. Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare. 

Protest la Ministerul Finanţelor, Foto: Facebook Finante Sed Lex
Protest la Ministerul Finanţelor, Foto: Facebook Finante Sed Lex

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat, întrebat cum priveşte protestul de joi al angajaţilor Ministerului Finanţelor, că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune, fiindcă susţinea informarea de presă de la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a mai spus că ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a participat la şedinţa Guvernului şi apoi s-a retras imediat ca să continue să lucreze „la proiectele mult aşteptate de către toată lumea”.

Dacă evenimentul este în desfăşurare, aşa cum spuneţi, eu nu ştiu, pentru că sunt alături de dumneavoastră aici. L-am văzut pe ministrul de Finanţe la şedinţa de Guvern. A avut contribuţia sa la şedinţă şi s-a retras imediat ca să continue munca la proiectele mult aşteptate de către toată lumea”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Comunicatul sindicatului Sed Lex:

Declansam protestele la nivel national

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:

– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1.000 de lei

– Indemnizatia de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Anularea posturilor vacante

– Desființarea biroului și funcției de șef birou

– Normative personal: 10 funcții de execuție pt serviciu, 20 funcții de execuție pt direcție, 40 funcții de execuție pt direcție generală

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal

– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:

– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.

– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți

– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.

Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite