ANALIZĂ Dezastru pentru cei cu credite în franci elveţieni. Cum s-a dublat cursul francului, de la 2,1 lei în 2007 la 4,3 lei în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francul elveţian se vindea joi la casele de schimb valutar cu peste 4,35 lei  FOTO David Muntean
Francul elveţian se vindea joi la casele de schimb valutar cu peste 4,35 lei  FOTO David Muntean

Leul s-a depreciat joi puternic faţă de francul elveţian, de la 3,74 unităţi pentru un franc la 4,32 lei, potrivit cursului oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR), însă băncile comerciale cereau pentru un franc, la un moment dat al zilei, chiar şi 6,5 lei.

Deprecierea a survenit după ce Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul de 1,2 franci pentru un euro, pe care îl stabilise acum câţiva ani ca măsură de protecţie. Aceasta stabilise pragul respectiv în 2011, în timpul crizei datoriilor din Uniunea Europeană, când investitorii se „năpusteau“ să cumpere franci elveţieni din cauza îngrijorărilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a temerilor privind situaţiile financiare ale Spaniei şi Italiei.

Imediat după ce Banca Naţională a Elveţiei a făcut acest anunţ-şoc, francul elveţian a câştigat mai bine de 30% faţă de euro, ceea ce a afectat puternic şi cursul leu-franc.

Dacă Banca Naţională a României (BNR) a afişat ieri un curs de 4,3287 unităţi pentru un franc elveţian, deprecierea fiind de 15,7%, Banca Transilvania afişa la ora 12.30 un curs de 5,2 lei pentru un franc elveţian, în timp ce Bancpost vindea valuta chiar şi la 6,5 lei. Ulterior, cursul afişat de bănci la vânzare s-a stabilizat la 4,5-4,7 lei, nivelul maxim fiind de 5 lei. 

tabel franc elveţian

Astfel, peste noapte, rata unui român care are credit în franci elveţieni a crescut semnificativ. Am luat drept exemplu o rată lunară de 500 de franci elveţieni pentru un credit imobiliar. Dacă datornicul trebuia să plătească rata ieri, el era nevoit să scoată din buzunar, în funcţie de banca de la care a luat creditul, între 2.250 de lei şi 2.500 de lei. În urmă cu o lună, el a scos din buzunar pentru plata ratei aproximativ 1.900 de lei, mai puţin cu până la 600 de lei. 

La capătul răbdării

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a reprezentat în instanţă mai mulţi români în procese cu băncile, peste 150.000 de români au credite în franci elveţieni, majoritatea ipotecare, contractate pe perioade de 25-30 de ani. „Va apărea un adevărat val de disperare, pentru că deja la cursul de 3,7, afişat ieri, oamenii aceştia erau la capătul rezervei de oxigen. Acum, la 4,5, va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane“, a declarat Gheorghe Piperea la Digi24.

El a avertizat că unele bănci riscă falimentul dacă oamenii intră în imposibilitate de plată şi a cerut ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea cursului la o creştere de maximum 20%. De menţionat că înainte de izbucnirea crizei, în anii 2007-2008, francul elveţian se tranzacţiona chiar şi la 2,1-2,5 lei, astfel că deprecierea leului a însemnat, practic, o dublare a ratelor în câţiva ani.

BNR a avertizat de multe ori

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, au atras atenţia de nenumărate ori asupra riscului care îi pândeşte pe cei care se împrumută în altă valută decât cea în care îşi încasează veniturile, dar în special cu împrumuturi în franci elveţieni, întrucât această valută exotică este una de refugiu şi există posibilitatea creşterii ei semnificative în raport cu alte monede. 

Din cauza creşterii valorii în lei a ratelor în franci elveţieni, mulţi dintre cei împrumutaţi în această valută au ajuns restanţieri la bănci. Dacă în ianuarie 2008 restanţele la creditele în franci elveţieni erau de numai echivalentul a un milion de lei, ele au urcat la 250 de milioane de lei în ianuarie 2010 şi la un nivel maxim de 2,436 miliarde de lei în luna aprilie a anului trecut, potrivit datelor BNR. La sfârşitul lunii noiembrie 2014, ultimele date raportate de BNR, nivelul restanţelor la creditele în franci elveţieni ajunsese la 1,678 miliarde de lei. 

grafic franc elveţian

Ce sfaturi ne dădeau bancherii

În luna octombrie a anului trecut, OTP Bank recomanda clienţilor cu credite în franci elveţieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar va coborî în aproximativ doi ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul nu va mai acţiona ca o monedă de refugiu.

„Creditele în CHF (francul elveţian – n.r.) sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire“, declara Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România. 

OTP Bank este una dintre băncile comerciale de pe piaţa locală care a acordat un număr semnificativ de credite în franci elveţieni în perioada de dinaintea crizei economice. 

infografie franc elveţian

Euro a trecut de pragul de 4,5 lei

Nu numai francul elveţian a avut joi o zi furtunoasă, ci şi euro. Moneda unică europeană a trecut ieri de pragul de 4,5 lei, după o depreciere de 0,22%, fiind cotat de către banca centrală la 4,5034 lei/euro. Un curs de peste 4,5 lei/euro a fost consemnat cel mai recent pe 18 martie 2014, când BNR a anunţat o paritate de 4,5085 lei/euro. Cursul maxim pentru euro a fost înregistrat pe 3 august 2012, moment în care euro a fost evaluat la 4,6481 lei.

Pentru dolar, paritatea a crescut cu 2,8 bani şi a atins un nou maxim, de 3,851 lei. Anterior, ce mai ridicat curs a fost consemnat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. BNR a anunţat pe 24 iulie 2012 un curs de 3,8343 lei/dolar.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite