UPDATE Alarmă pe piaţa valutară: francul elveţian a ajuns azi la un nivel record. BNR afişează 4,32 lei/franc, dar băncile comerciale cer şi peste 5 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Bancpost, un franc s-a tranzacţionat şi cu 6,5 lei
La Bancpost, un franc s-a tranzacţionat şi cu 6,5 lei

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, relatează Bloomberg.

Francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro.

De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.

România: cursul oficial a urcat la 4,32, de la 3,74 lei/franc

În România, efectele acestei decizii s-au văzut imediat, unele bănci comerciale ridicând cursul la peste 5 lei/franc.

La un moment dat, Bancpost a afişat chiar 6,5 lei/franc.

Cursul oficial afişat la ora 13.00 de Banca Naţională arată 4,32 lei/franc, după ce cu o zi în urmă această cotaţie fusese de 3,7 lei/franc, leul înregistrând astfel o depreciere de aproximativ 15%.

Reamintim că în anul 2008, când mii de români contractau creditele ipotecare în franci elveţieni, această „valută exotică“ era cotată la 2,4-2,6 lei.

Piperea: "Guvernul să plafoneze deprecierea"

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, peste 150.000 de români au credite în franci elveţieni, majoritatea ipotecare, pe 25-30 de ani.

„Va apărea un adevărat val de disperare, pentru că deja la cursul de 3,7, afişat ieri, oamenii aceştia erau la capătul rezervei de oxigen. Acum, la 4,5, va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane“, a declarat, la Digi24, Gheorghe Piperea.

El a avertizat că unele bănci riscă falimentul dacă oamenii intră în imposibilitate de plată şi a cerut ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea cursului la o creştere de maximum 20%.

Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite