ANALIZĂ Bursa de Valori şi-a revenit după şocul din primăvară. Călătoria investitorilor a fost de o viteză şi o volatilitate demne de manuale de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătoria investitorilor la bursă a fost anul acesta de o viteză şi volatilitate demnă de manualele de istorie. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a demonstrat abilitatea de a reveni după şocul scăderilor din primăvară, însă evaluarea nu poate fi în întregime optimistă, arată o analiză realizată de brokerul XTB România.

Deşi indicele BET a recuperat aproape 1.800 de puncte din scăderea de aproape 3.300 de puncte înregistrată în vârful şocului negativ din februarie-martie, acesta se află încă la o distanţă de peste 1.500 de puncte sau puţin sub 15% (marţi în deschidere) de vârfurile multianuale atinse la începutul anului şi cu aproape 20% sub vârful istoric din vara lui 2007, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Deşi stimularea monetară a calmat pieţele internaţionale, aducând chiar noi recorduri pentru indicele american Nasdaq şi o revenire la vârfurile anterioare pentru S&P500, piaţa locală ”seamănă” mai mult cu indicii europeni, care sunt încă la distanţă de vârfurile anuale. BET este astfel mai aproape de Eurostoxx 50, aflat de asemenea la 15% sub maximul recent decât de DAX, indicele german, propulsat de încrederea investitorilor la puţin peste 7% sub vârful anului, care este şi record istoric.

Scăderile foarte adânci înregistrate de titlurile Băncii Transilvania, au fost lăsate în urmă, de la aproape -40% din vârful anului ajungându-se la aproxumativ -18%. Profitul la 6 luni a marcat o scădere de 28%, însă veştile referitoare la situaţia Victoriabank din Republica Moldova, unde bunuri ale băncii se află sub sechestru sau decizia recentă referitoare la impozitul aferent tranzacţiei Volksbank au limitat apetitul pentru titlurile sale. Pentru moment, direcţia favorabilă nu este ameninţată din perspectivă tehnică (analiza graficului), deşi tendinţa generală va depinde în mod esenţial de perspectivele economiei locale şi, implicit, de evoluţia crizei sanitare.

BRD, pe de altă parte, nu a reuşit o recuperare consistentă, fiind încă la 29% distanţă de vârfurile anului. În cazul băncii, rezultatul net la semestru la nivel de grup de 0.588 pe acţiune se compară nefavorabil cu 1.123 RON pe acţiune înregistrat anul trecut.

Petrom a fost anul acesta la câteva procente distanţă de înjumătăţirea cotaţiei, o situaţie uşor de înţeles în condiţiile scăderilor istorice ale cotaţiei barilului de petrol (WTI a ajuns chiar la niveluri negative, dar referinţa Brent sau Urals e mai utilă pentru SNP). Cu toate limitările pandemiei şi ale preţului petrolului, principalul producător din domeniul petrolului a reuşit să rămână pe profit, deşi acesta a fost cu aproape 56% mai jos în S1 decât anul trecut în perioada similară. Segmentul de gaze naturale a compensat în parte scăderea din segmentul petrolier, dar rezultatul nu ar fi fost realizabil fără rezilienţa cererii pentru transport şi a reducerii investiţiilor de capital. În perspectivă îndelungată, de peste 1-2 ani, titlurile companiei ar putea beneficia de pe urma unei tendinţe de revenire a preţului petrolului în condiţiile în care atât economia globală ar depăşi cauza sanitară a contracţiei severe. cât şi ar deveni vizibile efectele investiţiilor insuficiente sau amânate din acest sector, ducând la un dezechilibru favorabil preţului petrolului.

Nuclearelectrica, la 13% sub vârfuri, este în perioada aceasta într-o tendinţă de revenire. Titlurile sale, în ultimii ani susţinute de un dividend generos (randamentul dividendului s-a apropiat de 10% în câteva ocazii) nu se comportă totuşi întotdeauna cu stabilitatea sau predictibilitatea asociată sectorului utilităţilor. Profitul net a crescut cu 18.1% în prima jumătate a anului faţă de perioada similară din 2019, o situaţie rar întâlnită între titlurile listate la bursa locală.

Fondul Proprietatea se află într-o poziţie favorabilă, nu departe de vârful recent (aprox. 10%) şi cu o tendinţă recentă de consolidare care pare a oferi un indiciu asupra încrederii investitorilor în titlurile sale. Pentru preţul acţiunii FP, strategia utilizării secvenţiale a programelor de răscumpărare s-a dovedit a fi constructivă, şi în lipsa unor ajustări corective largi ale bursei, apetitul moderat al investitorilor ar putea fi vizibil în continuare.

Piaţa de capital locală se află într-o regiune de optimism moderat, privind dincolo de suferinţa economiei reale, într-o mişcare aliniată atât cu pieţele majore europene cât şi la abordarea stimulativă a băncilor centrale. Perioada electorală din toamnă (local, dar şi în SUA), vulnerabilitatea asociată evoluţiilor geopolitice sau chiar tentaţia ocazională a unor marcări de profituri pot induce o volatilitate în creştere, posibilă mai ales în septembrie sau octombrie, dar tendinţa largă favorabilă ar putea fi reluată în cazul în care o serie de tratamente sau vaccinuri ar aduce, posibil chiar anul acesta, depăşirea restricţiilor impuse de pandemie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite