Amancio Ortega, proprietarul Zara, a devenit al doilea miliardar al planetei, fiind depăşit doar de Bill Gates. Magnatul mexican Carlos Slim a ieşit din top 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amancio Ortega şi-a construit un întreg imperiu bazat pe modă
Amancio Ortega şi-a construit un întreg imperiu bazat pe modă

Averea omului de afaceri spanion Amancio Ortega, proprietarul lanţului de magazine Zara, a crescut cu 3,7 miliarde de dolari după ce acţiunile retailerului Inditex, proprietarul brandului de modă, au urcat miercuri cu 6% ca urmare a vânzărilor peste aşteptări, şi se află la sub 10 miliarde de dolari distanţă de cea a liderului mondial Bill Gates, cofondator al Microsoft.

Ortega a devenit în iunie al doilea cel mai bogat om al planetei, surclasându-l pe Warren Buffett, proprietarul conglomeratului de investiţii Berkshire Hathaway.

În martie 2012, când a debutat indicele Bloomberg al miliardarilor, Ortega se afla în topul celor mai bogaţi oameni din lume pe poziţia a şaptea, cu o avere de 38 de miliarde de dolari.

Bill Gates avea în martie 2012 o avere de 62,5 miliarde de dolari, iar fondatorul Microsoft l-a depăşit pe mexicanul Carlos Slim, devenind lider mondial în mai 2013, când acţiunile grupului au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Gates are în prezent o avere de circa 80,6 miliarde de dolari, iar Ortega de 71,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

A doua cea mai bogată persoană din Spania este fiica lui Ortega, Sandra Ortega-Mera, care a moştenit o participaţie de 5% la Inditex la moartea mamei sale, în august 2013. Sandra are o avere de 7,2 miliarde de dolari, după creşterea de miercuri a acţiunilor Inditex.

Miliardarul spaniol a început să construiască un imperiu în domeniul modei în 1963, împreună cu copiii şi soţia sa.

Primul magazin Zara a fost deschis în 1975, iar grupul Inditex a fost înfiinţat un deceniu mai târziu.

În 2001, Inditex a lansat o ofertă publică iniţială, iar de atunci Ortega a încasat din dividente peste 4 miliarde de dolari, mare parte fiind investite în proprietăţi comerciale, în oraşe mari din SUA şi Europa.

Proprietăţile imobiliare deţinute de Ortega valorează aproximativ 8 miliarde de dolari, iar Inditex peste 63 de miliarde de dolari.

Avansul acţiunilor Inditex a fost declanşat miercuri de anunţul companiei că vânzările au crescut peste aşteptări, cu 16%, de la începutul trimestrului al treilea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite