Ajutor de până la 1.000 lei/ha pentru fermierii afectaţi de secetă. Ce suprafaţă a fost afectată în 2022

0
Publicat:

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor, în valoare de 300 de milioane de lei, acordată producătorilor agricoli pentru culturile afectate de secetă.

Culturi de floarea-soarelui afectate de seceta, Foto: Theodora Truşcă
Culturi de floarea-soarelui afectate de seceta, Foto: Theodora Truşcă

,,Prin actul normativ se aprobă instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022.”, arată datele transmise de Guvernul României.

Conform sursei citate, schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor: porumb; floarea - soarelui; soia; mazăre.

Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, un număr de peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea – soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre.

Astfel, suma necesară aplicării schemei este de 300.000.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.

Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt:

- producători agricoli persoane fizice;

- producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;

- producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023, iar direcțiile pentru agricultură județene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite