Europa de Sud se pregătește pentru secetă extremă și cele mai slabe recolte din ultimele decenii
0Europa de Sud se pregătește pentru o vară secetoasă, unele regiuni suferind deja de penurie de apă, iar agricultorii se așteaptă la cele mai slabe recolte din ultimele decenii, relatează Reuters.
Pe măsură ce schimbările climatice fac ca regiunea să devină mai caldă și mai uscată, anii de secetă au înjumătățit rezervele de apă subterană. Solurile au devenit uscate în Spania, sudul Franței și Italia. Nivelurile scăzute ale râurilor și rezervoarelor amenință producția de energie hidroelectrică din această vară.
În condițiile în care temperaturile cresc în timpul verii, oamenii de știință atenționează că Europa este pe cale să aibă parte de o nouă vară grea, după ce cea de anul trecut a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, ceea ce a dus la o secetă despre care cercetătorii Uniunii Europene au spus că a fost cea mai gravă din ultimii 500 de ani.
Până în prezent, în acest an, situația este cea mai gravă în Spania.
„Situația privind seceta se va înrăutăți în această vară", a afirmat Jorge Olcina, profesor de analiză geografică la Universitatea din Alicante, Spania.
În acest moment, există puține șanse ca precipitațiile să rezolve seceta. „În această perioadă a anului, singurul lucru pe care îl putem avea sunt furtuni punctuale și locale, care nu vor rezolva deficitul de precipitații", a precizat Olcina.
Solicitând asistență de urgență din partea UE, ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a atenționat că „situația rezultată din această secetă este de o asemenea amploare încât consecințele sale nu pot fi abordate doar cu fonduri naționale", conform unei scrisori din 24 aprilie trimisă Comisiei Europene și consultată de Reuters.
Schimbările climatice
Europa de Sud nu este singura care suferă anul acesta de penurii severe de apă. Cornul Africii se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, în timp ce o seceta din Argentina a afectat culturile de soia și porumb.
Seceta mai frecventă și mai severă în regiunea mediteraneană, unde temperatura medie este în prezent cu 1,5 grade Celsius mai mare decât în urmă cu 150 de ani, este în concordanță cu modul în care oamenii de știință au prevăzut că schimbările climatice vor afecta regiunea.
În ciuda acestor previziuni de lungă durată, pregătirea întârzie. Multe regiuni agricole nu au adoptat încă metode de economisire a apei sau nu au trecut la culturi mai rezistente la secetă, precum ar fi floarea-soarelui.
Franța iese din cea mai secetoasă iarnă din anul 1959 încoace, cu alerte de „criză" de secetă activate deja în patru departamente.
Și Portugalia se confruntă cu o sosire timpurie a secetei. Seceta severă afectează o cincime din țară, aproape de cinci ori mai mult decât în anul precedent.
În Spania, care a înregistrat mai puțin de jumătate din media precipitațiilor până în luna aprilie a acestui an, mii de oameni se bazează pe livrările de apă potabilă, în timp ce regiuni precum Catalonia au impus restricții de apă.
Pierderi de recolte de până la 80%
Unii agricultori au raportat deja pierderi de recolte de până la 80%, printre cele afectate numărându-se cerealele și semințele oleaginoase, au declarat grupurile agricole.
„Aceasta este cea mai mare pierdere înregistrată în ultimele decenii", a afirmat Pekka Pesonen, care conduce grupul agricol european Copa-Cogeca, făcând referire la situația din Spania.
Conform Comisiei, Spania este responsabilă pentru jumătate din producția de măsline și o treime din producția de fructe din UE.
În condițiile în care rezervoarele sale sunt în medie la 50% din capacitate, țara a alocat în urmă cu o săptămână peste 2 miliarde de euro pentru finanțarea intervențiilor de urgență.
„Seceta severă din sudul Europei este deosebit de îngrijorătoare, nu numai pentru fermierii de acolo, ci și pentru că acest lucru poate duce la creșterea prețurilor deja foarte ridicate dacă producția UE este semnificativ mai mică", a declarat Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei.
Lupte similare sunt așteptate în Italia, unde până la 80% din rezervele de apă ale țării sunt destinate agriculturii. Dar, în acest an, din cauza stratului subțire de zăpadă și a umidității scăzute a solului, fermierii italieni intenționează să reducă producția.