Video Agonia mineritului, prelungită cu noi angajări. Cum au dispărut cele mai multe dintre minele de cărbune din Valea Jiului

0
Publicat:

Cele mai recente angajări în minerit, privite cu interes de localnici, țin în activitate minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului care în ultimii ani păreau că vor avea soarta pecetluită. Zece mine au fost închise în zonă, în ultimii ani, iar zeci de mii de oameni au fost disponibilizați.

Mina Lonea. Foto Daniel Guță
Mina Lonea. Foto Daniel Guță

Mai puțin de 2.000 de oameni lucrează în prezent în cele patru mine de cărbune rămase în activitate în Valea Jiului, aflate la Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni.

Deși soarta a două dintre acestea, Lupeni și Lonea, vechi din secolul al XIX-lea, părea pecetluită încă din 2016 când au intrat în programul de închidere etapizată stabilit de Guvernul României și sprijinit de Comisia Europeană, calendarul de închidere a minelor considerate necompetitive a fost prelungit cu noi termene și cel puțin până în 2026, minele neviabile vor mai funcționa.

Mai mult, Complexul Energetic Valea Jiului a scos la concurs 325 de posturi în minerit, majoritatea pentru a completa efectivele de mineri de la Lonea și Lupeni (video), care numără împreună mai puțin de 1.000 de salariați.

Peste 550 de oameni s-au înscris la concursurile organizate de compania de stat, semn că mineritul a rămas meseria cea mai căutată pe piața muncii din Valea Jiului.

În sectorul privat, investițiile majore din zonă s-au lăsat așteptate, cele mai semnificative fiind deschiderea unor hypermarketuri și dezvoltarea serviciilor turistice în stațiunile Straja și Parâng.

„În momentul de față, cele două mine funcționează, chiar dacă nu la capacitate maximă. Doar Lonea funcționează pe patru schimburi, iar Lupeni funcționează pe trei schimburi, pentru că mina, fiind foarte mare nu există suficient personal pentru patru schimburi”, spune Darius Câmpean, lider al sindicatului „Muntele”, al minerilor din Valea Jiului.

În ultimii ani, adaugă acesta, termenele de închidere au fost schimbate pentru că din cauza lipsei de personal lucrările de punere în siguranță ale celor două mine de cărbune nu au putut fi realizate la termen.

„Lucrările vor continua până în 2026, iar din punctul meu de vedere ar mai fi nevoie de cel puțin doi ani, ca minele Lonea și Lupeni să poată fi închise. Însă este o discuție cu Comisia Europeană cu privire la acest lucru”, mai spune liderul sindical.

Mina Lupeni a fost înființată în urmă cu un secol și jumătate, iar în anii ’80, era cea mai mare mină de cărbune din România, cu aproape 5.000 de angajați, și una dintre cele mai mecanizate.

Și-a redus treptat activitatea după 1990, iar odată cu ea și orașul Lupeni, cu 19.000 de locuitori, a avut de suferit, pierzând aproape un sfert din populația sa în ultimul deceniu.

În 2023, Mina de cărbune Lonea a împlinit și ea un secol și jumătate de existență. Primul puț de extracție din zona Jieț a Petrilei, orașul din Valea Jiului care cuprinde și localitatea minieră Lonea, a fost săpat în 1873. Mina de cărbune Lonea și-a redus drastic activitatea de extracție a huilei în ultimii ani, atât din cauza insuficienței personalului, acum de circa 400 de oameni, dar și a problemelor de siguranță din subteran

Trei decenii de la închiderea primelor mine de cărbune din Valea Jiului

Primele mine de cărbune din Valea Jiului au fost deschise de la mijlocul secolului al XIX-lea, însă industria zonei din sudul județului Hunedoara a ajuns în apogeul expansiunii sale în anii ‘80, când întreprinderile miniere produceau anual circa zece milioane de tone de cărbune.

În 1990, Valea Jiului cuprindea 14 mine de cărbune înșirate de-a lungul unui câmp minier cu o lungime de peste 60 de kilometri, care se întindea din estul regiunii de la Lonea până la capătul de vest al acesteia la Valea de Brazi. În jurul lor, mai multe uzine și instalații deserveau industria minieră, care asigura la începutul anilor ‘90 peste 40.000 de locuri de muncă.

Închiderea minelor de cărbune a început imediat după Revoluție, cu ultimele întreprinderi miniere înființate în Valea Jiului, în 1986: Mina Iscroni din Aninoasa, Mina Petrila Sud, Mina Lonea Pilier și Mina Câmpul lui Neag.

Deschise la sfârșitul anilor ‘80 pentru a exploata rezerve de cărbune descoperite în cele mai izolate zone ale Văii Jiului, noile mine au avut o istorie scurtă. Activitatea minei Iscroni, aflată între Aninoasa și Petroșani a fost oprită în 1990, la scurt timp după amenajarea exploatării.

Mina Lonea Pilier, deschisă la sfârșitul anilor ‘80 pentru a exploata o rezervă de cărbune descoperită între Petrila și Lonea, a fost închisă la mijlocul anilor ‘90. Totuși, în 1994, a fost vizitată de fostul președinte Ion Iliescu. „La exploatarea minieră Lonea Pilier - aflată în extremitatea vestică a țării - Ion Iliescu a stat de vorbă cu mai mulți mineri aflați întâmplător în curtea unității. Aceștia s-au arătat deosebit de mulțumiți de viața pe care o duc și nu s-au plâns de nimic”, informa atunci, România Liberă.

În 1999 și-au încetat activitatea și celelalte două exploatări miniere deschise în anii ‘80, Câmpu lui Neag şi Petrila Sud. Cariera minieră de la Câmpul lui Neag a fost înființată în ultimii ani ai regimului Ceaușescu, când autoritățile comuniste au decis să înceapă exploatarea la suprafață a unui zăcământ de cărbune, descoperit în mijlocul satului Câmpul lui Neag.

Acest lucru avea să schimbe complet viața celor aproape 700 de localnici din satul izolat la poalele Retezatului Mic. În toamna anului 1987, autoritățile au început demolarea caselor din Câmpul lui Neag, aflate în perimetrul minier unde urma să aibă loc exploatarea cărbunelui la suprafață, care nu a fost exploatată decât puțin peste un deceniu.

Minele închise, propuse ca muzee

Mina Dâlja din Petroșani, înființată în 1890, și-a încetat și ea activitatea la sfârșitul anilor ‘90, după ce în 1997 o explozie în subteranele ei a ucis 19 oameni. A fost închisă definitiv în 2003, cu promisiunea municipalității din Petroșani că ruinele ei vor fi transformate într-o atracţie turistică, alături de cartierul învecinat Colonie, din Petroşani – clasificat în acei ani ca ansamblu istoric. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În 2004 a fost închisă și Exploatarea Minieră Valea de Brazi lăsând în urma ei câteva clădiri ruinate care pot fi văzute pe malul Jiului de vest la intrarea în orașu Uricani.

În 2006 a fost închisă definitiv mina din Aninoasa (video), înfiinţată în jurul anului 1880. Și în cazul ei, autorităţile locale au propus transformarea exploatării într-un muzeu, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În jurul fostei intrări în subteran, construcţiile miniere dezafectate aşteaptă şi în prezent prăbuşirea sau o nouă utilitate. Un puţ cu schip s-a păstrat însă şi la Aninoasa şi aminteşte de istoricul minier al aşezării.

În anii următori minele de cărbune din Valea Jiului au continuat să își restrângă activitatea, pe fondul restructurărilor majore din minerit.

Tragediile miniere au grăbit, la rândul lor, declinul industriei locale. În 15 noiembrie 2008, când două explozii succesive din subteranele Minei Petrila au dus la moartea a 13 mineri şi salvatori minieri şi rănirea altor 15 persoane.

Exploatarea minieră Petrila (video) şi-a încetat definitiv activitatea la sfârşitul anului 2015, iar cea mai mare parte a fostelor sale secţii au fost demolate. În schimb, clădirea compresoarelor vechi şi fostele ateliere mecanice, puţul nou cu schip, puţul central (turnul şi hala), au fost clasate ca monumente istorice în cadrul „Ansamblului istoric Mina Petrila” și sunt propuse în circuitul turistic.

La sfârșitul anului 2017 au fost închise minele Paroșeni și Uricani, ultima dintre ele fiind cea de-a treia exploatare minieră închisă în orașul Uricani - cel mai izolat din Valea Jiului.

Patru mine au rămas în Valea Jiului

În 2016, când Ministerul Energiei anunța că minele Lupeni și Lonea (video) urmau să fie închise până în 2018, acestea mai aveau împreună circa 2.000 de salariați. Oprirea activității lor a fost amânată ulterior, pentru anul 2021 și apoi pentru finalul anului 2024.

În 2023, Guvernul României a înaintat Comisiei Europene un nou termen de punere în siguranță, închidere și ecologizare a minelor de huilă din Valea Jiului, a căror activitate este susținută în prezent prin ajutoare de stat.

„S-a stabilit pentru exploatările miniere Lupeni și Lonea lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2026, iar pentru exploatările miniere Livezeni și Vulcan lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2032”, arată textul Ordonanței de urgență nr. 129 din 28 decembrie 2023.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite