Video Cât costă un sejur de sărbători la Straja, stațiunea montană cea mai populară din vestul României
0Deși au rămas mai mult de două luni până la sărbătorile de iarnă, mai multe pensiuni din Straja, cea mai populară stațiune montană din vestul României, au lansat ofertele pentru turiști. În ultimele ierni, deși sărace în ninsori, în Straja turiștii au putut folosi pârtiile.

Mai multe pensiuni din Straja, cea mai populară stațiune montană din vestul României, au lansat recent ofertele pentru turiști de sărbători.
Aflată la 1400 - 1600 de metri sub vârful Straja din Munții Vâlcan, stațiunea montană Straja din Hunedoara se numără printre locurile de agrement cele mai căutate în timpul iernii, fiind atractivă în special prin pârtiile de schi largi și accesibile iarna, întreținute cu zăpadă artificială când precipitațiile nu sunt suficiente pentru amenajarea lor.
Vacanță de Revelion cu 2.500 de lei la Straja
Primele oferte de petrecere a vacanțelor de Anul Nou în Straja au fost lansate de administratorii pensiunilor.
Unele oferă pachete turistice în valoare de 2.500 de lei pentru o persoană, care includ patru nopți de cazare în perioada 29 decembrie 2024 - 2 ianuarie 2025, cu pensiune completă, băuturile casei, masa festivă de Revelion (video: cum arată Straja în timpul iernii).
Turiștii interesați trebuie să achite însă un avans de 50 la sută din prețul pachetului. În aceeași perioadă, o altă pensiune din Straja oferă camere la prețul de 800 de lei de persoană, pentru grupuri de 16 persoane.
Patru nopți de cazare în perioada Crăciunului (22 decembrie 2024 - 26 decembrie 2024) cu băuturile casei și meniul festiv pot fi rezervate la prețul de 1.700 de lei de persoană, cu achitarea unui avans de 50 la sută.
Tot în perioada Crăciunilor, pentru trei nopți de cazare într-o altă pensiune din Straja, fără masă festivă, grupurile de turiști sunt invitate să rezerve camere la prețul de 450 de lei de persoană. O altă vilă din Straja oferă, pentru 1.400 de lei de persoană, un pachet turistic care cuprinde trei nopți de cazare, demipensiune (mic dejun și prânz) și masă festivă de Crăciun.
Straja, populară datorită pârtiilor de schi
Aflată la poalele Munții Retezat, Parâng - Șureanu și Vâlcan, Valea Jiului din Hunedoara a fost cunoscută din secolul al XIX-lea pentru bogatele resurse de cărbune descoperite aici și exploatate intens în ultimul secol și jumătate.
Însă odată cu dezvoltarea orașelor miniere, turismul montan a devenit una dintre activitățile preferate ale multor localnici și oaspeți ai ținutului cărbunelui. Primele cabane montane au fost ridicate aici încă din secolul al XIX-lea. Au servit ca puncte vamale, adăposturi pentru călători, păstori, pădurari și militari (grăniceri și jandarmi).
În anii ‘30, au fost construite primele cabane pentru turiști, în Retezat, Parâng și Vâlcan, iar la începutul anilor ´70, odată cu amenajarea traseelor montane și construirea unor drumuri forestiere, turiștii care luau la pas potecile din munţii Parâng, Vâlcan şi Retezatul Mic din jurul Văii Jiului, găseau locuri de odihnă în câteva refugii şi cabane special destinate lor.
După 1990, vechile zone de agrement de la Straja, Pasul Vâlcan și din Parâng au fost transformate în stațiuni montane, cu zeci de cabane și pensiuni, cu pârtii de schi, telegondole, telescaune și șosele noi, care au luat locul drumurilor forestiere greu accesibile.
Stațiunea montană Straja, înființată la începutul anilor 2000, a beneficiat de cele mai mari investiții în turism și infrastructură dintre zonele de agrement din Valea Jiului. Cuprinde în prezent peste 200 de cabane și pensiuni și pârtii cu o lungime totală de peste 20 de kilometri. Turiștii găsesc aici și un schit construit la începutul anilor 2000, cunoscut pentru tunelul de peste 50 de metri folosit ca poartă de acces în curte, împodobit cu icoanele sfinţilor din Calendarul ortodox.
Noile șosele spre stațiuni, construite din anii 2000
Șoseaua care urcă din Lupeni la Straja are circa opt kilometri și este cunoscută ca „Drumul Crucii”, după procesiunea religioasă care are loc pe ea, anual, în Vinerea Mare dinaintea Paştelui.
„Oamenii poartă o cruce de lemn, de peste 100 de kilograme, pe traseul de peste 10 kilometri care urcă de la biserica din centrul municipiului Lupeni, până la schitul şi Crucea Eroilor din Straja. 14 monumente religioase au fost amplasate pe traseu, ca locuri de popas pentru pelerinii care urcă Drumul Crucii”, arată reprezentanţii staţiunii.
De calaltă parte a Vârfului Straja (1868 metri), care dă numele stațiunii, se află Pasul Vâlcan - o zonă turistică accesibilă pe o șosea de munte de opt kilometri care urcă din municipiul Vulcan, până la peste 1.600 de metri, dar și cu telegondola.
Stațiunea montană Parâng (video), înființată la începutul anilor ‘70 și dotată încă de atunci cu un telescaun, este accesibilă din Petroșani și Petrila, pe șoseaua modernizată în ultimii ani, pe ultimii săi kilometri. Ultimul tronson al drumului, în lungime de 800 de metri, pornește din centralul stațiunii aflată la cota 1.600 de metri și urcă, printre cabane și pensiuni, până la cota 1.740 de metri.