Valea Jiului a pierdut populația unui oraș, din cauza valurilor de concedieri. Aici, fiecare al treilea locuitor era miner VIDEO

0
Publicat:

Populația echivalentă unui oraș ca Vulcan, Lupeni sau Petrila din Hunedoara a părăsit Valea Jiului în numai un deceniu, după valurile de disponibilizări din anii 2000. Aici, fiecare al treilea locuitor era miner.

Orașul Petroșani, cu o stație CFR mare, dar din ce în ce mai pustie. Foto: Daniel Guță
Orașul Petroșani, cu o stație CFR mare, dar din ce în ce mai pustie. Foto: Daniel Guță

Mai multe orașe din Valea Jiului au rămas fără aproape un sfert din numărul locuitorilor, în numai zece ani, după valurile de disponibilizări din anii 2000.

Astfel, populația echivalentă unui oraș ca Vulcan, Lupeni sau Petrila din Hunedoara a părăsit Valea Jiului în numai un deceniu, pe fondul reducerii activității miniere din regiunea carboniferă.

În fiecare dintre cele șase orașe aflate în sudul județului Hunedoara, pot fi văzute o mulțime de clădiri părăsite, de la gări, la blocuri turn și construcții industriale.

Orașe din Valea Jiului, tot mai pustii

Orașele miniere ale Văii Jiului au început să se dezvolte la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu extinderea minelor din Lupeni, Petroșani, Petrila și Vulcan.

În anii ’80, peste 150.000 de oameni locuiau regiunea carboniferă din sudul județului Hunedoara, iar circa 40.000 dintre ei erau angajați în exploatările de cărbune și în uzinele asociate acestora.

Autoritățile comuniste plănuiau ca în urma programelor de sistematizare și de creștere a forței de muncă în sectorul industrial, Valea Jiului să ajungă, în secolul al XXI-lea, la o populație de peste 165.000 de locuitori.

Declinul industrial și economic al regiunii a condus, însă, la o scădere continuă a numărului de locuitori în ultimele trei decenii. În anul 2011, populația orașelor din văile celor două Jiuri a ajuns la 121.000 de locuitori.

„Oamenii au început să părăsească Valea Jiului, cu miile, odată cu închiderea primelor mine de cărbune, în anii ‘90 și 2000. S-au întors în localitățile lor de baștină. Alți, mai ales tineri, care poate ar mai fi stat să lucreze în minerit, ca părinții și bunicii lor, au plecat în anii următori să își caute norocul prin Occident”, relata Ioan, un fost miner din Aninoasa.

Populația Văii Jiului a continuat să scadă și în anii următori. Potrivit rezultatelor provizorii ale Recensământului populației și locuințelor din 2021, Valea Jiului a rămas fără aproape un sfert din populația din urmă cu un deceniu. În prezent, mai puțin de 100.000 de oameni locuiesc în orașele miniere.

Mine de cărbune închise

În 2011, orașul Uricani (video) avea o populație rezidentă de 8.972 locuitori. Un deceniu mai târziu, orașul cel mai izolat din Valea Jiului a ajuns la 6.669 locuitori.

Între timp, mina Uricani, ultima din cele trei exploatări miniere din localitate, a fost închisă. Anul trecut, orașul a fost atestat ca stațiune turistică. În centrul lui, un bloc turn construit în urmă cu jumătate de secol, pentru noii veniți în oraș, a rămas complet pustiu.

„Blocul era plin în anii ´70. Înainte de a pleca, unii locatari şi-au vândut apartamentele pe nimic. Cu o ladă de bere îți puteai lua locuință aici. Alţii le-au devastat, luând cu ei chiar şi ferestrele”, îşi aminteşte un fost miner.

Blocul fantomă din Uricani. Foto: Daniel Guță
Blocul fantomă din Uricani. Foto: Daniel Guță

În 2011, municipiul Lupeni (video) înregistra o populație rezidentă de 23.390 locuitori, conform Institutului Național de Statistică. Numărul locuitorilor din Lupeni a ajuns la 18.699. Mina Lupeni și-a redus activitatea, și se află în proces de închidere. Aici mai lucrează circa 700 de oameni.

Stațiunea montană Straja animă, iarna, municipiul Lupeni, rămas între timp fără transport feroviar de călători și cu două gări închise.

În 2011, municipiul Vulcan avea 24.160 de locuitori. Populația rezidentă a scăzut la 19.772 locuitori. Între timp, mina Paroșeni a fost închisă, iar Termocentrala Paroșeni și-a redus activitatea. În Exploatarea Minieră Vulcan lucrează circa 1.000 de oameni.

Recent, orașul a fost declarat stațiune turistică, datorită zonei de agrement Pasul Vulcan.

Aninoasa a ajuns un mini-oraș

Orașul Aninoasa (video), unde mina de cărbune a fost închisă în 2006, avea în 2011 o populație rezidentă de 4.360 de locuitori. A ajuns la 3.369 de locuitori. Și în Aninoasa, autoritățile au propus investiții în turism, în locul minei de cărbune, însă planurile au eșuat.

„Au vrut să facă, pe terenul minei Aninoasa, o zonă turistică, un parc, cu un trenuleț care să intre într-un tunel. Era și aia o variantă, dar tot mai bun era cărbunele”, spune Laurențiu.

În 2011, municipiul Petroșani avea o populație rezidentă de 37.160 de locuitori. Numărul localnicilor din Petroșani a scăzut, în ultimul deceniu, la 31.044, potrivit Institutului Național de Statistică.

Petroșani a rămas cel mai bine conectat municipiu din zonă la rețelele de comunicații, fiind singurul traversat de un drum european (DN 66) și de o magistrală de cale ferată (CFR 202 Simeria - Filiași).

Orașul Petrila avea, în 2011, o populație rezidentă de 22.692 locuitori. Zece ani mai târziu, a ajuns la 19.600 de locuitori. În 2015, mina Petrila a fost închisă, după un secol și jumătate de existență, iar în prezent vreo 500 de localnici sunt angajați la Mina Lonea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite