Orașele din România pline de blocuri-fantomă. Peste 2.000 de români le părăsesc anual VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de oameni părăsesc anual Valea Jiului, regiunea urbană din România afectată intens de fenomenul depopulării, după închiderea minelor de cărbune.

Orașul Uricani din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Orașul Uricani din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În fiecare dintre cele șase orașe miniere din Hunedoara pot fi văzute blocuri de locuințe pustii, iar numărul lor crește de la an la an.

Cele șase orașe din Valea Jiului (Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani) numără, împreună, mai puțin de 100.000 de locuitori, iar populația regiunii miniere scade anual cu circa 2.000 de oameni, arată rapoartele publicate periodic de Institutul Național de Statistică.

În urmă cu trei decenii, populația localităților miniere din Hunedoara depășea 165.000 de oameni, iar locuințele insuficiente reprezentau una dintre problemele cu care se confruntau oamenii în Valea Jiului.

Aproape 3.000 de copii erau născuți anual, la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ‘90 în Valea Jiului, de patru ori mai mult față de fiecare din ultimii ani.

„Unele familii de minieri aveau mulți copiii și locuiau cu toții în câte o cameră de cămin. Autoritățile le promiteau locuințe noi și au fost perioade până în anii ’90 în care au fost construite aproape peste măsură. Însă după închiderea minelor, oamenii au ajuns să își dea apartamentele la prețuri de nimic și să plece în locurile natale din alte regiuni, îndepărtate, ale României”, își amintea Petru, un localnic din Aninoasa (video).

Puțin peste 3.000 de oameni locuiesc în orașul Aninoasa din Hunedoara, unde mina de cărbune s-a închis definitiv în 2006. Din anii ’90, orașul din Valea Jiului a început să se golească, iar tot mai multe blocuri au rămas pustii.

Printre ele se numără câteva clădiri ale celei mai vechi colonii muncitorești din Aninoasa, ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea, înșiruite pe valea izolată a pârâului Aninoasa. Unele dintre ele sunt în pericol de prăbușire, din cauza stării precare în care au ajuns în ultimii ani.

În jurul fostei mine de cărbune din Aninoasa, alte blocuri au fost lăsate și ele să se ruineze în ultimele decenii. Unele au fost preluate de autoritățile locale și sunt restaurate, după ani în șir în care nu au putut fi folosite, pentru a fi transformate în blocuri de locuințe sociale.

Uricani, orașul cu blocuri-fantomă

La sfârșitul anilor ’80, orașul Uricani din Hunedoara se afla, la fel ca Aninoasa, în expansiune. Avea peste 12.000 de locuitori, trei mine de cărbune, o carieră de cuarț și una de piatră, iar exploatările forestiere asigurau și ele locuri de muncă pentru localnici.

Minele de cărbune au fost închise, iar populația a început să migreze din orașul izolat din Valea Jiului de Vest.

Acum, puțin peste 6.000 de oameni mai locuiesc în orașul Uricani și în cele două sate ale sale Valea de Brazi și Câmpul lui Neag, aflate la capătul drumului național 66A care traversează Valea Jiului de Vest și se afundă în sălbăticie, la limita județelor Hunedoara și Gorj.

La marginea satului Câmpul lui Neag (video), ultimele clădiri de locuit ieșite în calea turiștilor sunt trei blocuri nefinalizate din anii ’80, aflate în prezent în patrimoniul Universității din Petroșani.

Autoritățile au plănuit în ultimii ani reluarea lucrărilor la două dintre clădiri, pentru a fi transformate în tabere pentru studenți, dar investiția nu a mai continuat.

Liniștea cuprinde cartierele de blocuri din Uricani (video), unde numeroase apartamente au rămas goale, în timp ce altele sunt locuite de vârstnici.

În orașul Uricani din Hunedoara, cea mai înaltă clădire – un bloc turn construit în urmă cu jumătate de secol pentru noii veniți în oraș - a rămas complet pustiu.

„Blocul era plin în anii ´70. Înainte de a pleca, unii locatari şi-au vândut apartamentele pe nimic. Cu o ladă de bere îți puteai lua locuință aici. Alţii le-au devastat, luând cu ei chiar şi ferestrele”, îşi amintea un fost miner.

Unii localnici au povestit că la mijlocul anilor ’90, locuințele în acest bloc erau vândute de minerii care aveau să le părăsească pentru totdeauna, chiar și pe o ladă de bere.

Orașul Lupeni, lovit de fenomenul depopulării

Aproape 15.000 de oameni au părăsit în ultimele trei decenii municipiul Lupeni din Hunedoara, unde funcționa în anii ’80 cea mai mare mină de cărbune din România (video).

Sute de locuințe au rămas, astfel goale, iar mai multe foste blocuri muncitorești au fost părăsite complet.

Orașul a devenit mult mai liniștit, spun localnicii, însă priveliștea oferită de vechea zonă industrială a Lupeniului este din ce în ce mai tristă. În anii ’90 a fost închisă Uzina de fibre textile Vâscoza din Lupeni, lăsând în urma ei numeroase construcții ruinate, printre care se numără și un turn de peste 200 de metri înălțime.

Cele trei gări din Lupeni (video) au rămas și ele pustii, iar aceeași soartă i se prevede și minei de cărbune, în jurul căreia s-a dezvoltat, în ultimul secol, orașul Lupeni din Hunedoara.

În mina de cărbune Lupeni mai lucrează acum vreo 500 de localnici, iar până la sfârșitul anului extragerea cărbunelui va fi oprită.

În anii următori, clădirile și instalațiile sale vor fi dezafectate, dezmembrate și demolate, iar terenurile pe care au funcționat vor fi ecologizate, conform programului de închidere etapizată a exploatărilor miniere din Valea Jiului.

„Mulți tineri au plecat din Lupeni în ultimii ani pentru că alternativele la minerit au fost puține. O fabrică de componente auto, o mică industrie textilă și micile afaceri nu au fost suficiente ca alternativă la munca în minerit, unde salariile sunt totuși mai ridicate”, spune un localnic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite