De ce nu are nevoie România de taxe şi impozite mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia românească nu are nevoie de majorări de taxe şi impozite pentru creşterea veniturilor publice, întrucât nivelul conformării şi al colectării este redus în prezent, problemă la care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) lucrează în cadrul procesului de reorganizare, a afirmat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

„Revin asupra întrebărilor ce vizează veniturile publice, nivelul scăzut. Este o nuanţă interesantă, importantă, dacă avem nevoie de taxe şi impozite mai mari. Eu nu cred că avem nevoie de taxe şi impozite mai mari, din moment ce avem o conformare şi o colectare redusă, taxe şi impozite mai mari nu ar face decât ca cei care azi plătesc taxe să plătească şi mâine sau poate chiar mâine să renunţe să mai plătească, considerând că se încadrează în comportamentul altor semeni“, a declarat vineri Dragu, potrivit Mediafax.

Ea consideră, ca atare, că trebuie crescut gradul de încasare, un rol important jucându-l reorganizarea ANAF, instituţia care se ocupă cu încasarea veniturilor publice.

„Acest proces a început, deja vedem rezultate. Reducerea TVA la alimente nu s-a reflectat într-o reducere 1:1 a încasărilor, a fost cumva o încasare mai mare decât ar fi implicat reducerea de 1:1“, a punctat Dragu.

Ministrul a subliniat că procesul de reorganizare a ANAF vizează metode moderne de control ale instituţiei, bazate pe analiza riscurilor, pe diferite categorii de contribuabili.

„ANAF nu trebuie să meargă în control la orice agent economic, ci trebuie să meargă la agenţii economici cu risc de evaziune. Această evaluare a riscului este o metodă modernă, pe care o folosesc instituţiile de profil din alte ţări şi la care se lucrează şi la ANAF“, a conchis Dragu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite