Scandalul Volkswagen: autorităţile americane extind investigaţiile şi la alţi mari producători, din SUA şi din UE

Scandalul Volkswagen: autorităţile americane extind investigaţiile şi la alţi mari producători, din SUA şi din UE

VW, în vizorul ecologiştilor

Autorităţile americane au extins investigaţia referitoare la noxele automobilelor diesel ale Volkswagen la cel puţin 28 de modele fabricate de BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover şi Mercedes-Benz, pentru a vedea dacă şi aceştia au folosit sisteme similare de trişare la testele de poluare.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA extinde investigaţia privind existenţa softurilor bazate pe "sistemele de apărare" care subestimează nivelul emisiilor în timpul testelor de laborator, care va include minim 28 de modele diesel, potrivit unui document obţinut de Financial Times.

Ce bănuieli au oficialii

Investigaţiile au rolul să determine dacă VW a fost singurul producător care a trişat la testele de noxe, sau dacă este o practică extinsă la nivelul industriei.

VW a recunoscut că a folosit un soft pentru reducerea emisiilor la 11 milioane de vehicule la nivel mondial, iar directorul general Martin Winterkorn a demisionat în urma scandalului.

Agenţia de Mediu va testa iniţial un vehicul uzat din fiecare model, şi va extinde investigaţia dacă vor exista suspiciuni, a declarat un oficial al instituţiei apropiat situaţiei.

Instituţia va testa maşini aparţinând unor companii de închirieri sau le va împrumuta de la proprietari selectaţi din baza de date a vehiculelor înmatriculate.

Pentru a-i convinge pe proprietari să îşi cedeze temporar maşinile, agenţia le va oferi în schimb în folosinţă alte vehicule, precum şi servicii gratuite de spălătorie sau de schimbare a uleiului.

Ce măprci vizează campania

Agenţia va include în campanie majoritatea modelelor diesel aflate în circulaţie în Statele Unite, inclusiv BMW X3, Chrysler Grand Cherokee, GM Chevrolet Colorado, Range Rover TDV6 şi Mercedes-Benz E250 BlueTec.

Automobille diesel reprezintă doar o mică parte din totalul vehiculelor aflate în circulaţie în Statele Unite, dar sunt mult mai numeroase în Europa.

Producătorilor nu li s-a cerut să colaboreze

Oficialul agenţiei a precizat că instituţia nu a solicitat colaborarea producătorilor pentru extinderea verificărilor.
Producătorii auto, cu excepţia VW, au evitat să comenteze despre testele de poluare şi deocamdată nu au apărut dovezi că şi alte companii au înşelat sistemul de testare a noxelor.

Într-o scrisoare adresată producătorilor auto săptămâna trecută, Agenţia de Mediu a anunţat că va intensifica controalele privind emisiile poluante ale tuturor vehiculelor.

Luna trecută, agenţia a anunţat că a identificat 482.000 de vehicule diesel ale VW dotate cu un soft care reduce nivelul emisiilor în timpul testelor de laborator.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările