O deputată PNL cere naţionalizarea combinatului siderurgic de la Oţelul Roşu. Administratorul judiciar spune că nu este posibil

O deputată PNL cere naţionalizarea combinatului siderurgic de la Oţelul Roşu. Administratorul judiciar spune că nu este posibil

Combinatul siderurgic de la Oţelul Roşu este punct de lucru al Ductil Steel Buzău şi face parte din grupul fostelor unităţi deţinute în România de către grupul rus Mechel

Valeria Schelean, deputat PNL de Caraş Severin, cere Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, naţionalizarea activelor combinatului siderurgic de la Oţelul Roşu, punct de lucru al Ductil Steel, companie aflată în insolvenţă, în contul datoriilor pe care aceasta le are către stat.

De asemenea, parlamentarul cere Executivului să întreprindă toate măsurile prin care siderurgiştii din Caraş-Severin să beneficieze de acelaşi tip de ajutoare din Fondul European pentru Ajustare la Globalizare, care a eliberat 3,57 de milioane de euro pentru disponibilizaţii de la Câmpia Turzii şi Târgovişte. Ea argumentează că zona Oţelul Roşu este monoindustrială, iar primăria susţine că nu deţine niciun fel de terenuri ce ar putea fi concesionate, închiriate sau vândute potenţialilor investitori. 
 
„Fapt pentru care mă văd nevoită să vă solicit şi pe această cale, public, să întreprindeţi toate măsurile necesare pentru ca şi muncitorii de la Oţelu Roşu să poată beneficia de astfel de resurse din Fondul European de Ajustare la Globalizare. Am văzut că pentru alţii se poate, deci trebuie să puteţi să le oferiţi ajutor şi cărăşenilor. 
De asemenea, vă cer să întreprindeţi toate demersurile legale şi să identificaţi toate soluţiile juridice prin care, în cadrul procedurii de insolvenţă a Ductil Steel, în contul creanţelor statului român asupra debitoarei, s-ar putea redobândi dreptul de proprietate asupra unei părţi din activele acesteia, respectiv clădiri şi terenuri amplasate pe raza oraşului Oţelu Roşu. Fac această solicitare plecând de la menţiunile cuprinse în Planul de reorganizare depus de debitoare în procedura de insolvenţă, prin care aceasta are în vedere scoaterea din funcţiune şi, ulterior, casarea unor clădiri şi echipamente ale punctului de lucru din Oţelu Roşu şi, mai mult, vânzarea întregului combinat. 
Consider că o atare soluţie se impune în contextul în care administraţia locală susţine, justificat, faptul că nu deţine niciun fel de terenuri ce ar putea fi concesionate, închiriate sau vândute potenţialilor investitori care ar putea remedia situaţia economică dramatică de pe Valea Bistrei“, se arată în scrisoarea deschisă.
 
Contactat de către „Adevărul“, Arin Stănescu – administratorul judiciar al celor cinci combinate Mechel – a afirmat că propunerea deputatei nu poate fi pusă în practică din moment ce planurile de reorganizare pentru Ductil Steel şi Laminorul Brăila au fost deja aprobate de către creditori, inclusiv statul, şi de către judecătorul sindic.

„Noi ne pricepem să salvăm companii, dânsa probabil suferă de patrotism local“, a spus Arin Stănescu, proprietarul RVA Insolvency, administratorul judiciar al unităţilor. „Planurile de reorganizare la Câmpia Turzii şi COS Târgovişte nu prevedeau ca statul, creditorul bugetar, să primească toţi banii. În schimb, la Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău este prevăzut acest lucru, tocmai de aceea am scos combinatul la vânzare. Planurile de reorganizare pentru acestea au fost deja confirmate de către judecătorii sindici, la Câmpia Turzii şi Târgovişte a fost votat de către creditori şi urmează să fie confirmat de către judecătorul sindic. Am creat deja 300 de locuri de muncă la Câmpia Turzii – unde producţia e reluată integral şi 200 de locuri de muncă la Laminorul Brăila. La Târgovişte, producţia a ajuns la 33.000 de tone de oţel-beton pe lună“, a spus Arin Stănescu.
Administratorul judiciar a mai completat că statul nu doreşte active, deoarece trebuie să susţină financiar producţia şi nu are fonduri pentru acest lucru.
 
Redăm mai jos, scrisoarea deschisă a Valeriei Schelean.
 
 
„S.O.S. Oţelu Roşu!
Scrisoare deschisă adresată Primului-Ministru al României, domnul Victor Ponta
 
 
Stimate domnule Prim-Ministru, 
Vă scriu pentru a vă atrage atenţia, şi pe această cale, asupra situaţiei grave a muncitorilor de la Oţelu Roşu, din judeţul Caraş-Severin. Aşa cum sunt convinsă că ştiţi, activitatea combinatului Ductil Steel Oţelu Roşu a încetat în noiembrie 2012, iar salariaţii au fost disponibilizaţi în perioada mai - iunie 2013. De atunci a început drama a aproximativ 500 de familii din Caraş -Severin, care s-au văzut private nu doar de un loc de muncă, ci şi de posibilitatea să le ofere copiilor lor un viitor. Iar peste drama lor s-a adăugat şi sentimentul că sunt abandonaţi de conducătorii ţării lor, tocmai când ar avea nevoie mai mare de ajutorul celor care ţin strâns frâiele României.
 
Oţelu Roşu a fost mereu o zonă monoindustrială şi, de când îşi pot aduce aminte, oamenii au lucrat în combinatul siderurgic. Pe măsură ce timpul a trecut, ei s-au văzut victimele mai multor guverne, care tot ofereau combinatul spre privatizare şi se gândeau tot mai puţin la soarta muncitorilor. Lucrurile s-au agravat pentru că dumneavoastră, cei care ocupaţi birouri în Palatul Victoria, nu v-aţi mai gândit deloc la oamenii din Oţelu. 
 
Oţelu Roşu este un punct de lucru al Ductil Steel Buzău, care a făcut parte din grupul Mechel, ceea ce însă nu-i face pe oamenii de aici nici muncitori de mâna a doua, nici cetăţeni de mâna a doua, chiar dacă aşa ar părea analizând inacţiunea Guvernului dumneavoastră. Când, în anul 2012, Mechel România a început să tragă frâna de mână, a început cu întreprinderile din Câmpia Turzii şi Târgovişte. Aceşti peste o mie de oameni au fost norocoşi că au beneficiat de atenţia şi de sprijinul dumneavoastră, căci Cabinetul pe care îl conduceţi a cerut, la finalul lunii decembrie 2012, un ajutor de la Comisia Europeană în valoare de 3,571 milioane de euro din Fondul European pentru Ajustare la Globalizare, bani care au ajuns, într-un târziu, în anul 2014, la muncitorii care au fost disponibilizaţi de Mechel în Câmpia Turzii şi în Târgovişte. 
 
În răstimpul în care solicitarea dumneavoatră de ajutor pentru oamenii din Câmpia Turzii şi Târgovişte era analizată de instituţiile europene, nenorocirea a lovit Oţelu Roşu şi mai bine de 470 de muncitori au fost concediaţi. Combinatul a intrat în conservare, oamenii în şomaj şi în depresie.
 
Deşi ne aşteptam să trataţi cu aceeaşi măsură muncitorii din aceeaşi companie, pentru cei din Oţelu Roşu nu s-au depus aceleaşi eforturi ca pentru cei din Câmpia Turzii sau Târgovişte. Nu este de înţeles de ce, pentru că ambii primarii aparţineau defunctului USL. Nu mă pot gândi decât că aţi vrut să penalizaţi, poate, un judeţ care tradiţional nu vota cu PSD. Pentru că niciun alt motiv logic nu-mi poate veni în minte.
Deşi siderurgiştii din Oţelu Roşu au fost ignoraţi de către Guvernul pe care îl conduceţi, am căutat să văd dacă pot beneficia şi ei de sumele de bani care vor veni în ajutorul colegilor lor mai norocoşi. Împreună cu colegul meu Marian - Jean Marinescu am solicitat Comisiei Europene să ne comunice, în mod oficial, dacă fondurile obţinute de către Guvernul României, cele 3,5 milioane de euro, fonduri europene de ajustare la globalizare pentru reconversia profesională a muncitorilor disponibilizaţi din cadrul Ductil Steel, vizează sau nu şi muncitorii de la Oţelu Roşu. Vestea a fost cum nu se poate mai proastă pentru cărăşeni. În răspunsul Comisiei Europene se arată că numai lucrătorii identificaţi în cererea depusă de Guvern pot beneficia de măsurile de cofinanţare prin fondurile europene. Ca atare, până şi speranţa aceasta a fost distrusă.
Între timp, în calitate de parlamentar din Caraş-Severin am adresat mai multe întrebări şi interpelări dumneavoastră şi miniştrilor Cabinetului pe care îl conduceţi. Miniştrii mi-au răspuns, deşi unele răspunsuri erau atât de generale încât nu le făceau cinste pregătirii, iar altele mă îndemnau să mă îndrept tocmai spre Fondul European de Ajustrare la Globalizare, despre care eu tocmai întrebam, iar dumneavoatră, domnule Prim-Ministru, încă nu aţi răspuns demersurilor mele parlamentare. 
 
Fapt pentru care mă văd nevoită să vă solicit şi pe această cale, public, să întreprindeţi toate măsurile necesare pentru ca şi muncitorii de la Oţelu Roşu să poată beneficia de astfel de resurse din Fondul European de Ajustare la Globalizare. Am văzut că pentru alţii se poate, deci trebuie să puteţi să le oferiţi ajutor şi cărăşenilor. 
 
De asemenea, vă cer să întreprindeţi toate demersurile legale şi să identificaţi toate soluţiile juridice prin care, în cadrul procedurii de insolvenţă a Ductil Steel, în contul creanţelor statului român asupra debitoarei, s-ar putea redobândi dreptul de proprietate asupra unei părţi din activele acesteia, respectiv clădiri şi terenuri amplasate pe raza oraşului Oţelu Roşu. Fac această solicitare plecând de la menţiunile cuprinse în Planul de reorganizare depus de debitoare în procedura de insolvenţă, prin care aceasta are în vedere scoaterea din funcţiune şi, ulterior, casarea unor clădiri şi echipamente ale punctului de lucru din Oţelu Roşu şi, mai mult, vânzarea întregului combinat. 
 
Consider că o atare soluţie se impune în contextul în care administraţia locală susţine, justificat, faptul că nu deţine niciun fel de terenuri ce ar putea fi concesionate, închiriate sau vândute potenţialilor investitori care ar putea remedia situaţia economică dramatică de pe Valea Bistrei. 
 
Domnule Prim-ministru, Oţelu Roşu are nevoie de locuri de muncă, iar oţelarii au nevoie de viitor. Stă în puterea dumneavoastră să luaţi măsuri pentru a asigura şi cetăţenilor din judeţul Caraş-Severin dreptul la o viaţă decentă.
Cu încredere că veţi rezolva repede toate aceste probleme, 
 
 
Valeria Schelean
Deputat PNL de Oţelu Roşu“
 

Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările