Jocurile slot-machine ar putea fi permise doar în cazinouri şi în agenţii ale Loteriei

Jocurile slot-machine ar putea fi permise doar în cazinouri şi în agenţii ale Loteriei

Un studiu realizat recent arată că 3% din români participă la jocurile de tip slot-machines şi că aceştia asociază sloturile cu beneficii precum socializare, distracţie, relaxare, plăcerea jocului, dar şi câştig

Un grup de 100 de parlamentari a depus la Parlament o propunere legislativă prin care jocurile de noroc tip slot-machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi în agenţii ale Loteriei Române, iniţiatorii considerând că, astfel, se vor reduce cazurile de „ludomanie“ şi de violenţă domestică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Propunerea legislativă, depusă la 31 martie, prevede că, pentru jocurile de tip slot-machine, numărul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de acelaşi operator economic este de 50 de aparate, în cadrul aceleiaşi locaţii sau în locaţii diferite. Numărul de slot-machine, pentru fiecare locaţie, va fi minimum 2 mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, pentru locaţiile autorizate pentru activitatea Companiei Naţionale Loteria Română.
 
Jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate să funcţioneze legal doar în cazinouri sau agenţii aparţinând Loteriei Române. Interconectarea mijloacelor de tip slot-machine pentru organizatorii care deţin autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc, într-un sistem de tip jack-pot nu se poate realiza decât în cazul cazinourilor sau agenţii ale Companiei Naţionale Loteria Română, orice altă interconectare fiind interzisă.
 
Iniţiatorii, în majoritate parlamentari PSD, consideră că legislaţia actuală nu oferă destule garanţii în privinţa protejării minorului care „pur şi simplu este invitat în sălile de jocuri, de reclame sugestive prezente la fiecare colţ de stradă, în apropierea unităţilor de învăţământ sau a aşezămintelor religioase sau cultural“. 
 
„Prezenţa sloturilor în spaţiile comerciale nu încurajează sub nicio formă consumul, ademenind pur şi simplu populaţia către soluţia cea mai scurtă de câştig fără muncă, anume jocul fără noroc, care până la urmă se dovedeşte doar o sursă eficientă de pierdere a resurselor financiare de către populaţie în detrimentul coşului zilnic de cumpărături. Având în vedere toate acestea, considerăm că exploatarea acestui tip de jocuri doar în Cazinouri sau în agenţiile Companiei Naţionale Loteria Română ar oferi garanţiile necesare de exploatare conform legislaţiei în vigoare a acestui tip de jocuri, slot-machine, fără să pună în pericol populaţia României“, se arată în expunerea de motive a proiectului.
 
Iniţiatorii arată că prin această propunere legislativă „se urmăreşte reducerea drastică a cazurilor de dependenţă patologică faţă de jocurile de tip slot-machine, precum şi crearea unui climat mai sănătos de educaţie pentru populaţia de minori“. 
 
Iniţiatorii mai cred că aplicarea acestei propuneri legislative va duce la „scăderea importantă a numărului de cazuri de violenţă domestică datorate lipsei mijloacelor financiare şi, în perspectivă, la o stabilitate mai mare a celulei de bază a societăţii, familia“.
 
Printre iniţiatorii propunerii legislative se află Gabriela Firea, Mihai Sturzu, Liviu Pop, Damian Drăghici, Mihaela Popa, Niculae Bădălău, Mihai Fifor, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Natalia Intotero, Claudiu Manda, Gavril Mîrza, Adrian Solomon, Anghel Stanciu, Tudor Ciuhodaru, Aurel Vainer.
 
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor este for decizional.

Mai puteţi citi: 

Păcănelele vor aduce câştiguri sigure pentru bugetul de stat. Guvernul reduce impozitele pe câştigurile incerte ale jucătorilor din cazinouri şi măreşte taxele pentru avizările obligatorii ale organizatorilor de jocuri. Veniturile astfel asigurate vor fi de 96 de milioane de lei.

Portretul-robot al jucătorului la „păcănele“: Bărbat necăsătorit, 29 de ani, cu un venit de 1.300 de lei pe lună. Jucătorul român de sloturi (păcănele, în limbaj popular) este bărbat, necăsătorit, cu o vârstă medie de 29 de ani, are internet acasă, locuieşte la oraş, lucrează full-time şi are un venit lunar de 1.274 de lei, arată rezultatele unui sondaj realizat de GfK România, la iniţiativa Romslot – Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările