Adrian Vasilescu, despre privatizările din România: Miresele frumoase s-au măritat şi unele n-au făcut partide foarte bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), apreciază, referitor la privatizările companiilor de stat din România, că „miresele frumoase s-au măritat şi unele n-au făcut partide foarte bune“, arătând că cea mai bună „partidă“ a fost câştigată de BCR, cu peste trei miliarde de euro.

„În perioada 2004-2008 au intrat în România cam 20 de miliarde de euro în fiecare an. Sigur că banii ăştia au venit pe multiple căi. Au venit bani pentru privatizare, care e un fenomen cu care ne-am bătut noi în toţi anii ăştia de tranziţie. Eu cred că la această oră putem să discutăm despre privatizare în felul următor: miresele frumoase s-au măritat şi unele n-au făcut partide foarte bune. Dar au fost şi unele care au făcut partide foarte bune, cum a fost BCR, mă gândesc la o bancă când am luat peste trei miliarde de euro“, a declarat Vasilescu.

El a arătat că, din păcate, în multe cazuri de „măritiş“ nu s-au realizat partide foarte bune. „Dacă ar fi înviat Ceauşescu şi ar fi văzut că pentru dragul lui combinat de la Galaţi s-ar fi luat 300 de milioane şi pentru BCR trei miliarde, ar fi murit pentru a doua oară“, a spus Adrian Vasilescu.

El a menţionat că, după perioada de boom, în care românii plecaţi în străinătate trimiteau în perioada de vârf, 2006-2007, câte 6-7 miliarde euro pe an, dintr-o dată „a căzut ghilotina“, iar fondurile care veneau de peste graniţe n-au mai intrat.

„România n-a avut decât o şansă în acel moment, să apeleze la împrumutătorii internaţionali. În condiţiile în care eram ţară membră a Uniunii Europene, nu mai puteam să apelăm la FMI direct ca înainte, de această dată relaţia a fost via UE şi contractul s-a făcut cu trei instituţii, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială“, a precizat Vasilescu.


Mai puteţi citi: 

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: România a primit de la UE 10,9 miliarde euro în plus faţă de cât a contribuit. România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu, la Adevărul Live: Lumea s-a obişnuit înainte de criză să trăiască din credite. România nu trebuie să treacă peste faptul că 2 milioane de români lucrează în afara ţării, astfel că şomajul de 7% al României este mare, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). El a spus că România are nevoie să creeze locuri de muncă.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: Băncile ar trebui să angajeze psihologi şi sociologi, care să analizeze comportamentul clienţilor. A sosit momentul ca băncile comerciale să angajeze psihologi sau sociologi, care să studieze şi comportamentul clienţilor, pe lângă aspectul tehnic legat de bonitate, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite