Adevărul Financiar: Cânepa, oportunitatea uitată de agricultorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei interesaţi să pornească o afacere în domeniul agricol trebuie să ştie că au o piaţă liberă de cel puţin două milioane de euro, bani care ajung - tocmai din lipsa ofertei - în străinătate, notează Adevărul Financiar.

Dan Lăzărescu, proprietarul procesatorului de cânepă Canah Intenational (Salonta, Bihor), singura companie de acest gen din România, spune că în cei şapte ani de activitate a cumpărat seminţe de cânepă în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Numai în 2014 – cel mai bun an al companiei – Canah a cheltuit circa două milioane de euro numai pentru seminţe.

“Probabil că mai puţin de 10% din sumă a ajuns la cultivatorii din România, restul seminţelor fiind importate din China şi Europa”, a explicat Dan Lăzărescu, pentru adevarulfinanciar.ro.

O cultură extrem de profitabilă

Omul de afaceri îşi explică cu greu motivele pentru care agricultorii români nu au exploatat această oportunitate, mai ales că până în 1989, în România se cultivau peste 160 de mii de hectare de cânepă, cea mai mare parte fibră.

Paradoxul este cu atât mai mare cu cât cultura de cânepă este extrem de profitabilă.

Un fermier din Carei, judeţul Satu-Mare, obţine un profit anual de 60.000 de euro dintr-o plantaţie de 20 de hectare de cânepă, potrivit revistei de specialitate Agrointeligenţa.

Una dintre explicaţiile pentru lipsa culturilor de cânepă poate fi dispariţia punctelor de procesare; inclusiv agricultorul Gheorghe Maxi, care cultivă cânepă de peste 30 de ani, a avut o mare problemă după ce fabrica de procesare din Carei s-a închis.

Aflaţi mai multe amănunte despre afacerea cu cânepă accesând adevarulfinanciar.ro

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite