Acordul privind plafonul datoriei naționale a SUA prevede creșterea acesteia până în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege clarifică faptul că „la 2 ianuarie 2025 se va ajunge” la plafonul datoriei publice.

Kevin McCarthy. Foto: Arhiva Adevărul
Kevin McCarthy. Foto: Arhiva Adevărul

Acordul dintre congresmenii republicani și Casa Albă privind bugetul prevede o creștere a plafonului datoriei naționale a SUA până la 1 ianuarie 2025. Textul proiectului de lege a fost publicat duminică pe site-ul Președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Kevin McCarthy.

Creșterea temporară a plafonului datoriei publice <...> până la 1 ianuarie 2025”, reiese din textul documentului. Se precizează că „la 2 ianuarie 2025 se va atinge” plafonul datoriei publice. Acest lucru ar putea duce la o posibilă neplată, cu excepția cazului în care guvernul ia măsuri de urgență sau ridică din nou limita datoriei.

Pentru prima dată în mai bine de un deceniu, reducem cheltuielile pe o bază anuală, menținând în același timp finanțarea completă a apărării naționale și beneficiile medicale ale veteranilor”, au declarat reprezentanții Camerei Reprezentanților, McCarthy, Stephen Skalis, Tom Emmer și Alice Stefanik într-o declarație comună.

Potrivit postului de televiziune CNN , care a avut la dispoziție informații de la republicanii din camera inferioară a Congresului, acordul prevede că în anul fiscal 2024 vor fi alocate 886 miliarde dolari pentru apărare, 121 miliarde dolari pentru îngrijirea medicală a veteranilor, 637 miliarde dolari pentru alte programe non-apărare.

Anterior, președintele american Joe Biden a cerut ambelor camere ale legislativului să aprobe acordul la care s-a ajuns. Camera Reprezentanților va vota miercuri, 31 mai, inițiativa. Apoi documentul trebuie aprobat de Senatul Congresului, după care va fi trimis președintelui spre promulgare. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite