ACEBOP: Gripa aviară bate la porţile României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa aviara

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine (ACEBOP) face apel la suspendarea achiziţiilor de carne de pasăre şi ouă din Polonia, în urma primului caz de influenţă aviară înalt patogenă din acest an.

La începutul acestui an, Polonia a notificat la OIE primul caz de influenţă aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017. În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete.

Autorităţile veterinare din statele membre au început aplicarea de măsuri pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenţei aviare H5N8 în alte exploataţii de pasări din statul afectat şi din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziţionează păsări, carne şi ouă din Polonia.

„În procent de risc, România este prima pe lista, datorită cantităţilor de sute de tone intrate săptămânal în ţară şi sute de mii de ouă. Prima restricţie corectă pe care o solicităm este suspendarea achiziţiilor de carne şi ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, ştiind faptul că virusul influenţei H5N8 poate trece la om”, afirmă Mary Pană, preşedinte ACEBOP.

Potrivit ei, această măsură ar trebui secondată de controlul întărit la destinaţie al cărnii şi ouălor de la intrare, respectiv în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator şi retragerea lor de pe piaţă.

De asemenea, un recensământ al cantităţilor intrate în perioada noiembrie-ianuarie şi destinaţia finală ar fi binevenit în eventualitatea unui risc.

Comisia solicită în continuare menţinerea unei vigilenţe extreme, care ar trebui marcată şi de măsuri aplicate la achiziţiile intracomunitare, cum spuneam mai sus, nu numai la supravegherea fermelor din România.

Directiva în discuţie prevede derogări de la restricţiile de mişcare a păsărilor, cărnii, ouălor – cu specificaţia mişcării doar în statul afectat, NU şi în alte state membre.

Dacă în luna decembrie 2019 au fost înregistrate notificări de cazuri de influenţă aviară slab patogenă de către Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii, noul an a debutat cu un caz de influenţă aviară înalt patogenă, în Polonia, care în numai trei zile s-a extins foarte mult.

„Acest fapt îngrijorează fermierii care solicită măsuri urgente, pentru protejarea consumatorilor şi fermelor româneşti. Asocierea pestei porcine africane în evoluţie cu afectarea sectorului aviar cu gripă înalt patogenă, ar fi un dezastru pentru societăţile producătoare, dezastru care considerăm că poate fi evitat prin acţiuni rapide şi ferme”, conchide Mary Pană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite