4 din 5 români și-ar renova locuințele dacă ar putea accesa subvenții de la stat

0
Publicat:

79% dintre proprietarii de imobile și-ar renova locuințele dacă ar putea accesa fonduri subvenționate de către autorități, se arată într-un sondaj privind intenția românilor de a locui mai bine.

Un bărbat șlefuiește tavanul unei camere
79% dintre proprietarii de imobile și-ar renova locuințele dacă ar putea accesa subvenții de stat

Potrivit sondajului, 69% dintre respondenți au afirmat că principalul obstacol care îi împiedică să își renoveze casa sunt constrângerile financiare, în timp ce 79% dintre ei au susținut că și-ar renova locuințele dacă ar putea accesa fonduri subvenționate de către autorități.

Cercetarea realizată pe un eșantion de 1.008 persoane, arată că 64% dintre români au în vedere renovarea locuinței, principalele motive fiind îmbunătățirea esteticii și funcționalității, 59%, respectiv, 38%, urmate de diminuarea costurilor, 36%. De asemenea, zugrăvirea casei – 40%, îmbunătățirea izolației – 32% și renovarea bucătăriei – 23%, sunt principalele schimbări pe care și le doresc respondenții chestionarului, 45% dintre aceștia afirmând că ultima renovare a casei s-a întâmplat în urmă cu peste 3 ani.

Potrivit studiului, cele mai mari obstacole care împiedică românii să înceapă un proiect de renovare sunt 69% - constrângerile financiare, 36% - posibilele depășiri de costuri (prețuri ascunse) și 25% - lipsa de profesioniști, 84% dintre respondenți arătându-se, de asemenea, foarte îngrijorați de cheltuielile suplimentare, iar 72% de timpul în plus pe care trebuie să îl aloce modernizării.

În ceea ce privește motivele pentru care ar apela la programe naționale de subvenții, 78% dintre români au indicat creșterea confortului locuinței, în timp ce 43% vor crearea unui mediu mai sănătos, iar 35% scăderea prețurilor la utilități. Mai mult, 98% dintre respondenți consideră eficiența energetică ca fiind importantă atunci când încep un proiect de modernizare.

Totodată, 1 din 3 români consideră mansarda o soluție pentru eficientizarea spațiului, însă constrângerile bugetare - 34% și preocupările legate de modificările structurale – 16%, sunt principalele motive care îi împiedică să avanseze cu proiectul.

Pe de altă parte, deși 79% dintre români consideră că subvențiile guvernamentale le-ar crește semnificativ dorința de a-și renova locuința, tot 79% sunt foarte îngrijorați de posibilele dificultăți care vor apărea în procesul de obținere al acestora. Cu toate acestea, 76% dintre respondenți sunt de părere că o posibilă consultanță sau sfaturile profesionale gratuite i-ar încuraja să înceapă un proiect de renovare, chit că vor apărea obstacole în timpul procesului.

Românii au nevoie și își doresc case mai bune, mai sănătoase, care să le asigure confort și costuri rezonabile de energie. Ne dorim să fim un partener de încredere pentru toți cei care vor să își îmbunătățească confortul locuințelor, pentru că nu oferim doar ferestre de mansardă și accesorii conexe, dar suntem și un promotor al locuitului sustenabil, în general. Considerăm că România are nevoie de clădiri durabile, eficiente, iar în acest context, renovrea energetică este esențială pentru țara noastră”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piață Velux România, Ungaria și Moldova.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite