330 de oi au murit în drum spre Golful Persic. Ministerul Agriculturii susţine că România respectă normele privind exportul animalelor vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

330 de oi exportate din România au murit în drum spre Golful Persic, însă Ministerul Agriculturii susţine că România respectă normele privind exportul animalelor vii, după ce organizaţia Animals International a cerut infringement împotriva autorităţilor române, pe motiv că trimit animale vii în Golful Persic, în miezul verii.

Potrivit Ministerului Agriculturii, nava Al Shuwaikh, încărcată cu 66.000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judeţul Constanţa în data de 14 iulie 2019 şi şi-a încheiat călătoria în data de 6 august 2019, în portul Muscat din Oman. Durata călătoriei a fost de 23 de zile, perioadă în care s-a înregistrat un procent de mortalităţi de 0,5% din totalul animalelor îmbarcate, procent care se încadrează în limita acceptată în astfel de situaţii, de maximum 1,5 % mortalitate tehnologic admisă, potrivit MADR.

Mai precis, 330 de oi au murit.

„Anterior realizării transportului de ovine în Golful Persic, ANSVSA, autoritatea competentă pentru exportul animalelor, a transmis căpitanului navei instrucţiuni tehnice privind transportul în siguranţă al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene în domeniu. În premieră, pentru exporturile de animale efectuate din România către ţări terţe, sănătatea şi bunăstarea animalelor au fost monitorizate pe întreaga durată a călătoriei de către un medic veterinar, care a asigurat şi asistenţa sanitară veterinară pentru animalele transportate”, afirmă MADR, într-un comunicat.

Potrivit ministerului, ANSVSA a primit raportări zilnice privind starea de sănătate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum şi un raport final întocmit de căpitanul navei.

Animalele transportate pe punţile superioare nu s-au aflat sub acţiunea directă a razelor solare, acestea fiind acoperite. Temperatura a fost monitorizată zilnic, în toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicând faptul că pe nicio punte nu a fost depăşit pragul de 35 de grade Celsius. Din datele incluse în aceste raportări, precum şi din fotografiile realizate pe durata călătoriei (ataşate) a reieşit faptul că nu au fost înregistrate probleme majore privind sănătatea şi bunăstarea animalelor. Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinaţie, unde s-a făcut debarcarea animalelor. Toate informaţiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate şi asumate de către medicul veterinar care a însoţit transportul şi de căpitanul navei”, afirmă MADR.

De asemenea, pe toata durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatură, de furajare şi la necesarul de apă al animalelor, mai susţine ministerul.

ONG-ul Animals International anunţa, săptămâna trecută, că a cerut infringement împotriva autorităţilor române, care au trimis 66.000 de oi, în miezul verii, în ţări de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planetă, în ciuda avertismentului Comisiei Europene.

ONG-ul a prezentat, în premiera, dovezi şi filmări adunate de-a lungul întregii călătorii, care arată condiţiile de transport şi faptul că sute de animale au clacat la destinaţie.

România este a treia ţară din Uniunea Europeană în sectorul creşterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezintă un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportându-se 48,5 mii tone carne de ovine. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite