Imagini şocante. Animals International dă în judecată Guvernul României pentru tortură asupra animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Animals International
FOTO Animals International

Organizaţia pentru protecţia animalelor Animals International dă în judecată Guvernul României, acuzându-l de tortură asupra animalelor, prin exportul de 70.000 de oi vii către state arabe.

„A început încarcarea Titanicului Animalelor, nava Al Shuweikh cu 70.000 de oi. Organizaţia Animals Internaţional dă in judecată Guvernul României pentru tortură planificată asupra animalelor”, transmit reprezentanţii Asociaţiei.

Aceştia acuză Guvernul că a încălcat regulile Uniunii Europene, după ce joi dimineaţă, 11 iulie, la ora 8:38 Nava Al Shuwaikh a sosit în portul Midia şi a început încărcarea cu oi 24 de ore mai târziu: cel puţin 70.000 de oi cu destinaţia Golful Persic.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că Guvern României încalcă deliberat legislaţia şi cer Comisiei Europene să demareze infringement împotriva autorităţilor corupte de la Bucureşti. 

Reacţia vine în contextul în care România se pregăteşte să exporte 70.000 de ovine către state arabe. Animalele urmează să fie încărcate pentru o navă a companiei Kuweit Livestock Transport & Trading (KLTT) şi urmează să fie transportate către Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, pentru „Festivalul sacrificiului”, care are loc în august.

Asociaţiile pentru protecţia animalelor acuză că transportul lor se va face în condiţii improprii. Potrivit lor, sute de oi vor suferi din cauza temperaturilor extreme, a lipsei de spaţiu şi a mizeriei, şi vor muri.

„Filmări şocante obţinute de pe vapor în premieră mondială au expus suferinţa fără margini a oilor exportate din Australia în Golful Persic pe timpul verii din Orientul Mijlociu când temperaturile ajung până la 56 de grade Celsius la umbră. Imaginile, obţinute de un curajos membru al echipajului au arãtat mii de animale murind, iar restul animalelor suferind din cauza căldurii excesive, acoperite în propriile dejecţii şi înghesuite atât de tare încât nu putea ajunge la apă şi hrană”, acuză Animals International.

Joi, comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a solicitat ministrului Agriculturii Petre Daea să stopeze exportul. El a atras atenţia asupra faptului că animalele vor fi expuse unor temperaturi extreme, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiţii.

„Având în vedere previziunile meteo din regiunea Golfului Persic pentru luna iulie, unde temperaturile vor atinge 46 de grade Celsius şi ţinând cont de faptul că măsurile anunţate de ministerul dvs în aprilie nu au fost puse în practică, din nefericire, vă cer, ca un gest de responsabilitate, să blocaţi imediat exportul oilor în Golful Persic”, se arată în scrisoarea trimisă de comisarul european către Petre Daea.

În replică, ministrul român al Agriculturii a declarat, joi, că România nu va opri exportul de ovine sub nicio formă, dar regulile de export privind bunăstarea animalelor vor fi respectate în totalitate.

Ministrul a subliniat că obligaţia României este de a verifica doar la plecarea din port dacă sunt respectate toate condiţiile de bunăstare pentru ovine, iar ulterior răspunderea revine transportatorului.

„Noi avem obligaţia de a verifica la plecare, după aceea răspunde transportatorul, de aceea este plătit şi ia sume importante de bani, ca să asigure condiţiile necesare. Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, verifică personal alături de ceilalţi specialişti ca să se asigure că sunt respectate toate condiţiile de bunăstare”, a mai spus Daea.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite