10 sfaturi despre cum să îţi faci o vacanţă reuşită şi fără datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planificarea din timp a unui buget, prioritizarea costurilor, anticiparea produselor pe care le vei cumpăra. Toate acestea te ajută să nu rămâi cu datorii în urma vacanţei.

Românii au cheltuit, în primele opt luni din 2017, puţin peste două miliarde de euro pe vacanţele în străinătate, în creştere cu circa 65% faţă de perioada similară din 2016, potrivit datelor de la BNR. Aceasta este cea mai mare sumă cheltuită de români pe călătorii în afara ţării din ultimii 10 ani, iar tendinţa din acest an, în funcţie de datele înregistrate în primele patru luni, este una de creştere a acestei sume. În acest context, experţii BCR de la Şcoala de bani îţi oferă 10 soluţii practice pentru planificarea unei vacanţe perfecte şi fără datorii ulterioare:

1. Cei din generaţia Millenial cheltuiesc în medie 1.180 de euro pe vacanţa de vară, însă cei mai mulţi nu au 1.000 de euro puşi deoparte, potrivit unui studiu internaţional. Aşa că pleacă în concediu... pe datorie. Pentru a nu ajunge în această situaţie, indiferent de destinaţia aleasă, economiseşte din timp. Preferabil pune deoparte o sumă de bani în fiecare lună, asta chiar de când te-ai întors din vacanţa anterioară.

2. Pentru a te asigura că nu rămâi fără bani sau chiar cu datorii în urma unei vacanţe, cea mai importantă regulă este să îţi faci un buget dedicat, pe care să îl planifici cât mai devreme cu putinţă.

3. Ia în calcul toate cheltuielile când alegi destinaţia: biletul de avion, asigurarea de călătorie, cazare, hrană, transport, distracţie, cadouri şi cheltuieli care pot interveni. O regulă simplă pentru a face asta este să estimezi cât înseamnă aceste „costuri ascunse”, apoi să adaugi 10% - 15% din aceasta la suma obţinută.

4. Uită-te cu atenţie la toate opţiunile disponibile înainte de a lua o decizie. Poţi să apelezi direct la agenţii de turism sau să găseşti pe internet o vacanţă sub preţul pieţei. Dacă vrei un concediu mai accesibil, optează pentru unul în afara sezonului.

5. Dacă alegi să zbori cu avionul, accesează site-urile consacrate pentru a compara preţul biletelor pe acelaşi traseu pentru a afla ofertele mai multor companii. „Vânează” ofertele speciale. Important este şi să îţi rezervi devreme biletele pentru a găsi cele mai bune preţuri.

6. Cei mai mulţi bani cheltuiţi în vacanţă se duc pe mâncare. Prin urmare, este important să afli din timp care sunt restaurantele din jurul staţiunii, unde se poate mânca ieftin, care sunt preţurile obişnuite pentru mâncare în locul respectiv. Dacă pentru tine contează mai mult cazarea decât mâncarea, ia asta în calcul.

7. Alege cardul potrivit pentru vacanţă (pentru a face rezervările şi pentru a-l folosi în regiunea sau ţara în care călătoreşti), costurile unui concediu pot scădea cu 9%. În plus, un card îţi oferă mai multă protecţie decât numerarul.

8. Fă-ţi bagajele cu atenţie, pentru a evita creşterea cheltuielilor odată ajuns la destinaţie. Obiectele de uz personal tind să fie mai scumpe în zonele turistice, aşa că nu le uita. Dacă zbori cu avionul, informează-te care sunt tarifele pentru bagajele puse la cală şi care este greutatea acceptată pentru cele de mână. Cântăreşte bagajele şi verifică-le numărul. Cursele low-cost practică tarife suplimentare pentru toate aceste detalii.

9. Fă alegerile dificile înainte să treci la shopping. Vacanţele vin la pachet cu tendinţa de a cheltui prea mult. Dacă vrei produse de la anumiţi retaileri dintr-o anumită destinaţie, selectează-le înainte de a pleca şi foloseşte-te de shopping-ul online pentru a evita cumpărăturile făcute pe moment sau din vitrinele magazinelor de vacanţă. Dacă mergi în vacanţă cu familia, poţi opta pentru un buget de cumpărături per persoană. Apoi alege o zi destinată shopping-ului şi du-te cu o listă de cumpărături specifice pentru fiecare.

10. Nu uita de cadouri! Îţi trebuie o listă cu numărul de suveniruri pe care le vei da cadou prietenilor sau familiei. Ai şanse să poţi negocia un preţ mai redus dacă le cumperi pe toate din acelaşi loc.

„Stresul indus de statul non-stop cu ochii pe portofel poate strica orice vacanţă. De aceea, e important s-o planifici cu ceva vreme înainte. Astfel, nu vei ceda impulsului de a cumpăra mai mult decât îţi permiţi şi de a rămâne cu datorii care îţi produc daune asupra veniturilor, economiilor şi chiar asupra următoarei vacanţe. Mai mult, un concediu plănuit din timp înseamnă şi un concediu mai ieftin, deci mai multe economii”, a declarat Nicoleta Deliu, coordonator al programului Şcoala de bani.

Şcoala de bani este programul naţional de educaţie financiară al BCR. În ultimul an, peste 1.000 de angajaţi ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori şi au oferit, până acum, unui număr de 20.000 de români workshop-uri de educaţie financiară în cadrul proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite