Vedete pictează 15 ouă uriaşe pentru a construi un teatru de la zero

Vedete pictează 15 ouă uriaşe pentru a construi un teatru de la zero

Maia Morgenstern a pictat un ou fibră de sticlă şi poliester armat şi au o înălţime de 2 m şi diametrul de 1,65 metri  FOTO

Prima ediţie a Festivalului Ouălor de Paşte va avea loc pe data de 17 aprilie de la ora 19.00 la Fratelli. Regizoarea şi scriitoarea Chris Simion – Mercurian a iniţiat un eveniment caritabil anual menit să susţină construcţia de spaţii culturale sau diverse acţiuni din zona industriilor creative.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai sunt doar 10 zile până la prima ediţie a “Festivalului Ouălor de Paşte”.Nume importante din lumea culturală românească, printre care Alexandru Tomescu, Gheorghe Fikl, Oana Pellea, Ivan Patzaichin, Alex Găvan, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Mihai Dobrovolschi, Dan Perjovschi, Cristian Mungiu, Valeria Van Groningen, Vasile Murivale, Mirela Trăistaru, Mihai Popescu, Iuliana Vâlsan, Francisc Chiuariu, Marius Manole si Chris Simion - Mercurian, şi-au dorit să contribuie la ridicarea Griviţa53, primul teatru construit din bani privaţi, după 70 de ani de la o astfel de iniţiativă locală. Datoriă implicării şi sprijinului pe care îl primeşte, evenimentul se va desfăşura pe parcursul unei luni. Pe 17 aprilie, la Fratelli, vor fi expuse şi vândute o parte din lucrări. Strângerea de fonduri va continua cu o licitaţie organizată la Artmark la sfârşitul lunii mai. 

Evenimentul caritabil se bucură deja de o mare susţinere atât din partea unor companii, cât şi a unor persoane private dornice să sprijine prima cauză a galei – construcţia teatrului Griviţa53 – Primul Teatru Construit Împreună. Printre numele care şi-au anunţat intenţia de a achiziţiona unul dintre cele 15 ouă supradimensionate, decorate de nume importante ale artei, muzicii, sportului ori altor industrii creative se numără Teilor, Alpha Bank, Editura Trei, Camelia Şucu, Veronica Savanciuc, Global Worth, Immofinanz, CBRE, AFI Europe şi Leroy Merlin, care este şi partenerul principal al evenimentului.

Ouă de înălţime de doi metri şi 1,65 diametru

Cele 15 ouă sunt construite din fibră de sticlă şi poliester armat şi au o înălţime de 2 m şi diametrul de 1,65 m. Personalităţile care au îmbrăţişat iniţiativa şi care vor tranforma ouăle în opere de artă sunt Alexandru Tomescu, Gheorghe Fikl, Oana Pellea, Ivan Patzaichin (foto), Alex Găvan, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Mihai Dobrovolschi, Dan Perjovschi, Cristian Mungiu, Valeria Van Groningen, Vasile Murivale, Mirela Trăistaru, Mihai Popescu, Iuliana Vâlsan, Francisc Chiuariu, Marius Manole si Chris Simion - Mercurian.
Lucrările de artă încep să prindă viaţă în atelierele amenajate special pentru Griviţa53 în magazinele Leroy Merlin din Chitila şi Sun Plaza. Acolo se vor găsi găsi 10 din cele 15 ouă şi îi puteţi urmări pe artişti cum decorează lucrările.
Alexandru Tomescu este cel mai cunoscut violonist român contemporan, iar din 2007 cântă la vioara Stradivarius Elder – Voicu, singura vioară Stradivarius de patrimoniu. Când i-a fost propus să devină unul dintre creatorii lucrările, acesta nu e ezitat.

Cu mare bucurie m-am alăturat campaniei de strângere de fonduri pentru Griviţa 53 - primul teatru construit împreună! Este un proiect extrem de generos, creativ şi nonconformist - cum altfel, dacă poartă semnătura lui Chris Simion? Alături de mine va fi Ana Munteanu - un artist remarcabil, împreună cu care am susţinut numeroase concerte. Am convingerea că unindu-ne forţele, artişti, iubitori de frumos şi de cultură, vom reuşi să transpunem în realitate acest proiect excepţional!, a spus Alexandru Tomescu.


Oana Pellea este unul dintre ambasadorii Griviţia53, iar propunerea de ajuta la strângerea de fonduri nu a putut decât să o bucure.

„Susţin acest proiect şi cred că nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. E aproape o nebunie să construieşti un teatru astăzi şi mai ales în România… dar ce superbă nebunie! Nu am niciun concept. Am doar dorinţa de a ajuta şi bucuria de a participa la un astfel de proiect”, apreciază Oana Plellea.

Un alt nume care a acceptat provocarea de a decora unul dintre cele 15 ouă supradimensionate vine din zona sportului. Valeri Răcila Van Groningen este canotoare română, laureată cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din anul 1984, iar din 2008 Valeria Răcilă este directoarea Maratonului Internaţional Bucureşti. Valeria Răcilă este de asemenea, ambasador Griviţa53. „Sunt mândră pentru că fac parte din acest proiect şi că lucrarea mea va contribui la strângerea de fonduri pentru a construi acest „teatru împreună”. Prin implicarea mea sper să îi determin şi pe alţii să se alăture.”

Festivalul Ouălor de Paşte este creat şi organizat de Fundaţia Calea Griviţei.

Evenimentul îşi propune ca în fiecare an să se alăture unui cauze culturale, prin strângere de fonduri, debutând anul acesta cu proiectul G53 – primul teatru construit impreuna.

Chris Simion-Mercurian este o personalitate apreciată atât în ţară, cât şi în străinătate. Chris are o carieră de peste 20 de ani în teatru, peste 40 de spectacole regizate, 10 cărţi publicate şi este iniţiatoarea celui mai important festival de teatru independent din ţară – UNDERCLOUD.

Pentru mai multe detalii aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: