Caragiale, vedetă la Gala UNITER

Caragiale, vedetă la Gala UNITER

Scenă din spectacolul

Cele mai multe nominalizări la Premiile UNITER, care se vor decerna  luni-seară la Iaşi, le au spectacolele după piesele dramaturgului puse în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB)

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2012, piesele după I.L.Caragiale au fost puse în valoare mai mult ca niciodată, pentru că s-au împlinit 160 de ani de la naşterea sa şi 100 de ani de când a trecut în nefiinţă. Astfel, la gala celor mai importante distincţii teatrale ale anului trecut, care se va desfăşura luni-seară, de la ora 21.00, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, cele mai multe nominalizări, opt, aparţin Teatrului Naţional din Bucureşti, dintre care cinci sunt în jurul numelui dramaturgului care dă şi numele primei scene din Capitală.

Caramitru: „Nu e conflict de interese“

Doi regizori sunt nominalizaţi la regie pentru spectacole după Caragiale: Radu Afrim pentru „Năpasta“ şi Alexandru Dabija, pentru „Două loturi“, ambele spectacole ale TNB.  De asemenea, tânărul Lari Giorgescu este nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, pentru rolurile din spectacolul de dans "D'ale noastre", în regia lui Gigi Căciuleanu, tot pe scena Naţionalului bucureştean. Actorul Marius Manole este nominalizat la Cel mai bun actor în rol secundar, pentru întruchiparea  povestitorului din spectacolul „Două loturi“ al aceluiaşi teatru. Mai mult, Teatrul Naţional din Bucureşt va lua şi un premiu de excelenţă din partea Senatului UNITER pentru conceperea şi „realizarea excepţională a programului Caragiale 2012“.

Ion Caramitru (foto), directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, este şi preşedintele UNITER, deşi managerul Naţionalului a declinat întotdeauna orice ingerinţă în acordarea premiilor.

 „Premiul de excelenţă este conferit TNB, nu personajului (Ion Caramitru, n.r.) şi nu e niciun conflict de interese. Premiul de excelenţă este acordat în urma votului Senatului UNITER, iar membrii acestui for care sunt angajaţi ai TNB s-au abţinut de la vot în această chestiune“, a explicat Caramitru.

Caramitru a declarat că stagiunea dedicată lui Caragiale a fost "un mare risc", cu cele cinci spectacole după texte de I. L. Caragiale, iar cel de-al şaselea care era în plan, "D'ale carnavalului", nu a mai fost prezentat, deoarece regizorul acestuia, Alexandru Tocilescu, a murit. Totodată, acesta a subliniat că premiul de excelenţă este acordat în urma votului Senatului UNITER, iar membrii acestui for care sunt angajaţi ai TNB s-au abţinut de la vot în această chestiune.

Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual din 1991, acordând distincţiile uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecarui premiu.

O bijuterie arhitectonică

O singură ediţie a Galei  UNITER s-a mai desfăşurat în afara Bucureştiului, cea de la Sibiu, din anul 2007, când oraşul a fost Capitală Culturală Europeană. „În prezent nu există un spaţiu mai frumos şi mai generos pentru gala noastră decât Teatrul Naţional din Iaşi“, a subliniat Ion Caramitru. Noua clădire a teatrului şi a operei de la Iaşi, proaspăt renovată, este o bijuterie arhitectonică, cu plafonul pictat iniţial de Al. Goltz, în culori pastelate, cu alegorii paradisiace, cu nimfe şi îngeri, încadrate în stucatura rococo.

Organizatorii celei de-a XXI-a ediţii a Galei UNITER au avut de gestionat o avalanşă de cereri de invitaţii pentru spectacol. Cele 704 de locuri disponibile în Sala Mare a teatrului  din Iaşi au fost rezervate încă de acum câteva săptămâni. La gală va fi prezentă Alteţa Sa Regală Principele Nicolae, nepotul Majestăţii Sale, Regele Mihai.

Premiul pentru cel mai bun spectacol va fi înmânat de către Daniel Barbu, ministrul Culturii, iar printre celelalte personalităţi şi oficialităţi care vor mai înmâna premii la gala să numără Ion Caramitru, Mihai Mălaimare, Tudor Gheorghe, Dan Lungu, Beatrice Rancea, Cristian Adomniţei şi Gheorghe Nichita.

Ecran de 12 metri, în faţa teatrului

În plus, în faţa Teatrului Naţional din Iaşi va fi instalat un ecran gigantic, de 12 metri pătraţi, pe care ieşenii vor putea urmări, în direct în aer liber, ceremonia de decernare a premiilor, transmisă în direct de TVR1, luni seară, începând cu ora 21.00.

Ecranul va fi montat în faţa statuii lui Vasile Alecsandri şi va fi orientat înspre esplanada Teatrului Naţional. Oficialii municipalităţii vor monta câteva bănci şi scaune pentru publicul care va urmări spectacolul în aer liber.

Costul total al galei a fost estimat la 911.000 de lei. „La această gală vom avea 200 de invitaţi din ţară şi din străinătate. Consiliul Judeţean va fi partener în desfăşurarea evenimentului şi va avea o contribuţie financiară în valoare de 180.000 de lei“, a declarat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

Din cauza perioadei de tranziţie fără de sfârşit şi a crizei, sponsorii s-au împuţinat, iar ultimele ediţii ale galelor UNITER s-au desfăşurat în studiourile TVR. „ Primele zece gale au mers deosebit de bine, aproape exclusiv cu fonduri venite de la sponsori.   Am folosit fonduri numai de la Ministerul Culturii şi de la primăria Capitalei ca să o putem ţine aşa cum se cuvinte, în teatre“, a precizat Ion Caramitru.

Dacă Teatrul Naţional din Bucureşti a primit opt nominalizări, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu a primit şase nominalizări la cinci categorii importante ale nominalizărilor de anul acesta.
 

Nominalizări UNITER 2013


Cel mai bun spectacol


 Călătoriile lui Gulliver (foto), exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
 D'ale noastre de Gigi Căciuleanu la Teatrul Naţional Bucureşti
 Platonov de A.P. Cehov la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibi

Cea mai bună regie
 Radu Afrim pentru regia spectacolului Năpasta la Teatrul Naţional Bucureşti
 Alexandru Dabija pentru regia spectacolului Două loturi la Teatrul Naţional Bucureşti
 Silviu Purcărete pentru regia spectacolului Călătoriile lui Gulliver la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Cel mai bun actor în rol principal
 George Costin pentru rolul Maiorul din spectacolul Familia Tót la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" Bucureşti
 Lari Giorgescu pentru rolurile din spectacolul D'ale noastre la Teatrul Naţional Bucureşti
 Nicu Mihoc pentru rolul titular din spectacolul Platonov la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
 
Cea mai bună actriţă în rol principal


 Emilia Dobrin pentru rolul Capra din spectacolul Capra cu trei iezi la Teatrul ACT Bucureşti
 Imola Kézdi (foto, dreapta) pentru rolul titular din spectacolul Hedda Gabler la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
 Tania Popa pentru rolul Fata din spectacolul Fata din curcubeu la Teatrul Naţional Bucureşti
 
Cel mai bun actor în rol secundar
 Bányai Kelemen Barna pentru rolul Florin din spectacolul Beznă de mină la Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania "Tompa Miklós"
 András Hatházi pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul Hedda Gabler la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
 Marius Manole pentru rolul Povestitorul din spectacolul Două loturi la Teatrul Naţional Bucureşti
 
Cea mai bună actriţă în rol secundar
 Enikő Györgyjakab pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul Hedda Gabler la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
 Ofelia Popii pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul Platonov la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
 Olga Török pentru rolul Sylvia din spectacolul Das Mädchen im Goldfischglas / Fetiţa din bolul peştelui auriu la Teatrul German de Stat Timişoara

Cea mai bună scenografie 
 Dragoş Buhagiar pentru scenografia spectacolului Călătoriile lui Gulliver la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu
 Adrian Damian pentru scenografia spectacolului Viaţa e vis la Teatrul Naţional Timişoara
 Helmut Stürmer pentru scenografia spectacolului Două loturi la Teatrul Naţional Bucureşti

Debut
 Vlad Bîrzanu pentru rolul Flaut, cârpaci de foale din spectacolul Visul unei nopţi de vară la Teatrul "Anton Pann", Râmnicu Vâlcea
 Rareş Florin Stoica pentru rolul Claudio din spectacolul Băiatul din ultima bancă, la Teatrul Naţional Bucureşti
 Silvia Török pentru rolul Iris din spectacolul Das Mädchen im Goldfischglas / Fetiţa din bolul peştelui auriu la Teatrul German de Stat Timişoara
 
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic 

 Cei din urmă vor fi cei din urmă, scenariul şi regia artistică Gavriil Pinte, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
 D'ale carnavalului, adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Darie, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
 Suzana, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
 
Premiul pentru critică teatrală
 Oltiţa Cîntec
 Cristina Rusiecki
 Octavian Saiu
 

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 4 februarie 2013, Senatul a acordat următoarele premii:
 
Premiul de excelenţă
 Teatrului Naţional Bucureşti pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012
 
Premiul pentru întreaga activitate
 Actor: MATEI ALEXANDRU
Au mai fost propuşi: Ion Abrudan, Tibor Ács, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâşmaru, József Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghiniţă, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurăscu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuţă, George Mihăiţă, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucăreanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Ţugulea, Valentin Uritescu, Răzvan Vasilescu, Dionisie Vitcu.
 
 Actriţă: LENI PINŢEA-HOMEAG
Au mai fost propuse: Mihaela Arsenescu Werner, Adela Mărculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csíky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulcă, Ioana Crăciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Ágnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuţă, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu.
 
 Regizor: ALEXANDRU COLPACCI
Au mai fost propuşi: Petre Bokor, Victor Ioan Frunză, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horaţiu Mălăele, Cristian Pepino, József Szabó (Ódzsa).
 
 Scenografie: AXENTI MARFA 
Au mai fost propuşi: Vioara Bara, Nina Brumuşilă, Luana Drăgoiescu, Adriana Grand, Clara Labancz, Sanda Muşatescu, Krisztina Nagy, Doru Păcurar, Anca Pâslaru, Viorica Petrovici, Eugenia Tărăşescu Jianu, Florica Zamfira.
 
 Critică şi istorie teatrală: CONSTANTIN PAIU
Au mai fost propuşi: Csaba Csirák, Mira Iosif, Mya Liontescu, Mircea Morariu, Ana Maria Narti, Constantin Paiu, Doina Papp, Mirella Patureau, Anaid Tavitian, Mircea Tomuş, Mariana Voicu.
 
Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete
 Liviu Berehoi.
 
Premiul special pentru muzică de teatru
 Tibor Cári.
 
Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice
 Tudor Gheorghe.

 

 

  • 18:44
    fghryjituoi
  • 18:44
    4trehryy
  • 18:44
    4trehryy

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările