Un mar otrăvit - iniţiativa cetăţenească europeană pentru protejarea minorităţilor naţionale ridică riscuri nebănuite

Un mar otrăvit - iniţiativa cetăţenească europeană pentru protejarea minorităţilor naţionale ridică riscuri nebănuite

Subiectul iniţiativei cetăţeneşti europene – ICE - intitulate Minority SafePack, care tinde să insereze în legislaţia comunitară reglementări extinse privind protecţia minorităţilor etnice, comportă aspecte neaşteptate, ameninţând să devină, din măsuri generoase în favoarea principiului diversităţii, unelte ale divizării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diversitate sau divizare? 

Extinderea reglementărilor europene privind minorităţile etnice, fără luarea în considerare a legislaţiilor naţionale, poate servi tendinţelor separatiste tot mai acute si tot mai răspândite. Europa este zguduită din ce în ce mai des de neliniştile care frământa Spania, Marea Britanie, Italia. Tendinţele separatiste au fost pana în prezent stopate graţie prevederilor constituţionale ale respectivelor ţări, care au prevalat în faţa solicitărilor diferitelor entităţi politico-etnice de obţinere a unor forme cât mai extinse de autonomie sau chiar a independenţei. 

Poate nu întâmplător, iniţiatorul acestei masuri, Uniunea Federativa a Naţionalităţilor Europene (FUEN) a obţinut cele mai bune rezultate exact în punctele nevralgice ale Europei: Spania (unde Catalonia cere proclamarea independenţei), Slovacia (unde exista o comunitate maghiară pentru care se revendică autonomie extinsă), Letonia (unde se doreşte declararea limbii ruse ca a doua limbă oficială), România (unde UDMR, unul dintre iniţiatori, a reuşit mobilizarea unui număr mare de etnici maghiari, în speranţa obţinerii autonomiei pe criterii etnice). Iarăşi, nu întâmplător, cele mai multe semnături pentru Minority SafePack s-au strâns din Ungaria, statul poate cel mai nemulţumit de actuala trasare a graniţelor europene. Parlamentul ungar a adoptat şi o hotărâre prin care a consfinţit susţinerea iniţiativei, iar premierul Viktor Orban a calificat susţinerea ICE drept ”un obiectiv de politică naţională”, preşedintele Ungariei semnând, la rândul său, în cadru festiv lista de susţinere. 

Când doi se bat, Rusia câştigă

Este binecunoscută implicarea tot mai agresiva a vecinului de la Răsărit în politica UE, având ca strategie slăbirea din interior a interlocutorilor geopolitici. Platforma de analiza geopolitica Stratfor a identificat, în paleta strategică rusă pe relaţia cu UE, utilizarea minorităţilor etnice ruse rezidente în ţări europene pentru a genera tulburări sociale şi instabilitate politică. În context, sunt automat menţionate ţările baltice, cunoscute pentru ponderea considerabila a comunităţilor ruse sau rusofone. 

Nu întâmplător, unul dintre bazinele cele mai importante din care se obţin semnături pentru iniţiativa Minority SafePack îl reprezintă tocmai fostele ţări sovietice de la Marea Baltică, unde reprezentanţii comunităţilor ruse s-au mobilizat exemplar şi au încurajat conaţionalii să susţină acest proiect. Chiar şi în condiţiile în care nu toţi minoritarii ruşi din aceste ţări sunt şi cetăţeni, numai în Letonia, FUEN se laudă că a obţinut aproximativ 4000 de semnături, apropiindu-se de pragul minim necesar. 

Click aici pentru continuare pe historia.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: