Regele Mihai a murit. Povestea de iubire fără egal dintre ultimul suveran al României şi aleasa inimii sale

Regele Mihai a murit. Povestea de iubire fără egal dintre ultimul suveran al României şi aleasa inimii sale

Ultimul rege al României, Mihai I, a traversat în viaţa sa nu doar o perioadă istorică foarte tulbure, care l-a ţinut departe de propria ţară aproape 50 de ani (1947 – 1997), dar a trăit şi o poveste de iubire fără egal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Între el şi aleasa inimii sale, Ana de Bourbon-Parma, devenită ulterior prin căsătorie Regina Ana de România, s-a născut încă din prima clipă o relaţie cu totul specială, aşa cum numai poveştile clasice sau filmele hollywoodiene de altădată pot descrie. 
 
În fapt, Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaşte personal. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cinematografele de la Bucureşti prezentau, înainte de film, scurte reportaje de ştiri, cea mai mare parte de pe front. Într-o bună zi Regele Mihai, aflat în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului şi să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreţie.
 
Mihai a păstrat acest secret vreme de patru ani, când destinul a decis că e vremea să-şi întâlnească aleasa inimii. Iar acest lucru s-a întâmplat la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra, acolo unde atât Regele Mihai, cât şi Ana de Bourbon-Parma fuseseră invitaţi. Cu doar doi ani mai înainte Regina Ana revenise în viaţa civilă, după ce fusese decorată cu Crucea de Război a Republicii Franceze şi avansată la gradul de locotenent. 
 
Când l-a văzut prima dată pe cel care avea să-i devină soţ, Ana de Bourbon-Parma s-a fâsticit şi l-a salutat milităreşte, lovindu-şi puternic câlcâiele, în cel mai curat stil cazon. După care, realizând cele făcute, a părăsit imediat încăperea. Şapte luni mai târziu cei doi s-au căsătorit, în iunie 1948, la Atena. 
 
 
Deja alesul inimii sale nu mai era rege, Mihai fiind forţat să abdice de regimul comunist de la Bucureşti la 30 decembrie 1947. La 24 de ani, Ana de Bourbon-Parma nu a ezitat să-şi urmeze soţul în exil, un exil care le-a purtat paşii atât în Marea Britanie, unde au locuit între 1950 şi 1956, cât şi în Elveţia, fie la Lausanne, fie la Versoix. Pe de altă parte, cei doi au trebuit să înfrunte nu doar prejudecăţile celei de–a doua jumătăţi de secol XX, dar şi dogmele principalelor Biserici Creştine, Mihai I fiind ortodox, iar Regina Ana, catolică. Unirea conjugală dintre cei doi nu se putea face, cum de altfel nu se poate face nici azi într-un caz similar, decât încălcând învăţătura uneia dintre cele două Biserici, ceea ce atrage după sine excomunicarea, adică eliminarea celui în cauză din rândul Bisericii sale, atât în lumea aceasta, cât şi în cea ce va veni. Cea care şi-a asumat toate consecinţele acestui act a fost Ana de Bourbon-Parma, care a trăit alături de marea sa iubire, dar „în război” cu propria Biserică vreme de 16 ani. În 1966, cei doi şi-au reînnoit jurămintele de căsătorie, de data aceasta într-o biserică catolică, ceea ce a permis revenirea Reginei Ana în rândul celei mai mari comunităţi creştine de pe mapamond.  
 
Povestea lor de dragoste s-a construit zi după zi. E de remarcat, printre altele, că singura perioadă, în cei 68 de ani de căsătorie, în care cei doi au stat separaţi mai mult de câteva săptămâni, s-a consumat între 1964 şi 1973, atunci când Regele Mihai a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York, o meserie care nu i-a fost niciodată pe plac.
 
Altfel, aleasa inimii sale i-a împărtăşit inclusiv pasiunea pentru automobile, lucru mai rar întâlnit în lumea sensibilităţii feminine. 
 
Cei doi au sărbătorit, rând pe rând, „nunta de argint”, la 10 iunie 1973, în Germania, apoi pe cea „de aur”, în iunie 1998, în Franţa, apoi pe cea „de diamant”, între 10 şi 12 iunie 2008, în România, la Bucureşti şi la Sinaia, pentru ca în iunie 2013 s-o marcheze şi pe cea „de safir”, la împlinirea a 65 de ani de mariaj. 
 
Povestea lor de iubire a murit la 1 august 2016, o dată cu plecarea din această lume a Reginei Ana. Astăzi pleacă pe acelaşi drum şi ultimul rege al României. Cei doi se vor odihni unul lângă celălalt în noua necropolă regală de la Curtea de Argeş, fiind de departe cel mai longeviv cuplu de demnitari din întreaga noastră istorie. 
Cei care i-au cunoscut nu au pregetat niciodată să afirme că alături de iubirea comună pe care au împărtăşit-o i-au ajutat să rămână împreună, în ciuda tuturor condiţiilor, demnitatea şi modestia ce i-a caracterizat în egală măsură. Doi oameni cărora nu le-au plăcut nici destăinurile cu caracter personal şi nici cuvintele meşteşugite. Pentru ei clasicul şi, deopotrivă, banalul, „te iubesc” acoperea o viaţă şi o lume întreagă!

Regina Maria a României cu nepotul ei, Prințul Mihai, în 1926. FOTO Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone

Imagini din aceeasi galerie
 • Regina Maria a României cu nepotul ei, Prințul Mihai, în 1926. FOTO
Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone
 • Prințul Mihai (D) cu mama sa, regina Elena și sora lui (C) în 1927 la București. FOTO Guliver / Getty Images / Iosif Berman
 • Regele Carol I de România, prințul Mihai și principele
Nicolae, în 1931. FOTO Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone
 • Prințul Mihai salută alături de colegii de clasă, în timp ce
ascultă imnul national, pe un stadion din București, circa 1935 – 1937. FOTO
Guliver / Getty Images / Keystone-France / Gamma-Keystone
 • Regele Mihai (centru) FOTO Fotocopie
 • Regele Mihai (centru) FOTO Fotocopie
 • Regele Mihai (D), cu mama sa regina Elena și cu generalul Ion Antonescu, circa 1940 FOTO Guliver / Getty Images / Heinrich Hoffmann
 • Regele Mihai motocicletă Palatul Peleș
 • Regele Mihai în sala armurilor de la caselul Peleș, în 1946. FOTO
Guliver / Getty Images / The LIFE Picture Collection / John Phillips

 
 • Regele Mihai I îngenunchează alături de generalul Antonescu, imagine nedatată. FOTO
Guliver / Getty Images / ullstein bild

 
 • Regele Mihai cu familia FOTO Arhiva Familiei Regale
 • Mihai I al României în grădina casei sale din Hertfordshire, Anglia, cu soția, Principesa Ana de Bourbon Parma și fiicele Margareta și Elena, în septembrie 1953. FOTO Guliver / Getty Images / Keystone
 • Mihai, fostul rege al României, cu Principesa Ana de Bourbon
Parma la Elstree, Middlesex, Anglia, în decembrie 1947. FOTO Guliver / Getty Images
/ Central Press
 • Mihai, fostul rege al României, directorul companiei de pilotaj, American
Company Lear, filiala din Geneva, în 1956. FOTO Guliver / Getty Images / Paris Match
/ Philippe Le Tellier
 • Vizita regelui Mihai în
România alături de prințesa Margareta (S) și regina Ana (D), în balconul
apartamentului regal de la hotelul Continental în 1994, la București. FOTO
Mediafax / Emanuel Pârvu
 • Regele Mihai a participat
la o slujba religioasă, ce a avut loc in catedrala din Piața Operei din Timișoara. FOTO Mediafax / Robert Ghement
 • Regele Mihai și președintele
Emil Constantinescu, la Festivalul International George Enescu, în 1998. FOTO
Mediafax / Dragos Cristescu
 • Regele Mihai și Principesa Ana în 1999 la castelul Balleroy
din Normandia, Franța. FOTO Guliver / Getty Images / Gamma-Rapho / Frederic Reglain
 • Ion Iliescu a înaintat în grad 22 de cavaleri ai ordinului Mihai Viteazul, în prezenta regelui Mihai, în noiembrie 2002. FOTO Mediafax / Catalina Filip
 • Emil Constantinescu Regele Mihai Ion Iliescu Parlament septembrie 2007 FOTO Adevărul
 • Regele Mihai Ion Iliescu Parlament septembrie 2007 FOTO Adevărul
 • FOTO Adevărul
 • Regina Ana si Regele Mihai
I salută din balconul Castelului Peleș, de la Sinaia, în 5 iunie 2008. FOTO
Mediafax / bogadn Stamantin
 • Regele Mihai al României ofera dinstincții unor
personalitati din România, Europa si Statele Unite ale Americii, la Palatul
Elisabeta din București, în 27 octombrie 2011. FOTO Adevărul
 • Regele Mihai, la 93 de ani, pe 19 noiembrie 2014. FOTO Mediafax / Octav Ganea
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările