Regele Mihai a murit. Povestea de iubire fără egal dintre ultimul suveran al României şi aleasa inimii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul rege al României, Mihai I, a traversat în viaţa sa nu doar o perioadă istorică foarte tulbure, care l-a ţinut departe de propria ţară aproape 50 de ani (1947 – 1997), dar a trăit şi o poveste de iubire fără egal.

Între el şi aleasa inimii sale, Ana de Bourbon-Parma, devenită ulterior prin căsătorie Regina Ana de România, s-a născut încă din prima clipă o relaţie cu totul specială, aşa cum numai poveştile clasice sau filmele hollywoodiene de altădată pot descrie. 

În fapt, Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaşte personal. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cinematografele de la Bucureşti prezentau, înainte de film, scurte reportaje de ştiri, cea mai mare parte de pe front. Într-o bună zi Regele Mihai, aflat în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului şi să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreţie.

Casa Regală a prezentat linia de succesiune: cine va prelua conducerea

Mihai a păstrat acest secret vreme de patru ani, când destinul a decis că e vremea să-şi întâlnească aleasa inimii. Iar acest lucru s-a întâmplat la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra, acolo unde atât Regele Mihai, cât şi Ana de Bourbon-Parma fuseseră invitaţi. Cu doar doi ani mai înainte Regina Ana revenise în viaţa civilă, după ce fusese decorată cu Crucea de Război a Republicii Franceze şi avansată la gradul de locotenent. 

Regele Mihai a murit. Cel din urmă suveran al românilor avea 96 de ani FOTO

VIDEO Ultimul discurs al Regelui Mihai I al României în Parlament

Când l-a văzut prima dată pe cel care avea să-i devină soţ, Ana de Bourbon-Parma s-a fâsticit şi l-a salutat milităreşte, lovindu-şi puternic câlcâiele, în cel mai curat stil cazon. După care, realizând cele făcute, a părăsit imediat încăperea. Şapte luni mai târziu cei doi s-au căsătorit, în iunie 1948, la Atena. 

image

Deja alesul inimii sale nu mai era rege, Mihai fiind forţat să abdice de regimul comunist de la Bucureşti la 30 decembrie 1947. La 24 de ani, Ana de Bourbon-Parma nu a ezitat să-şi urmeze soţul în exil, un exil care le-a purtat paşii atât în Marea Britanie, unde au locuit între 1950 şi 1956, cât şi în Elveţia, fie la Lausanne, fie la Versoix. Pe de altă parte, cei doi au trebuit să înfrunte nu doar prejudecăţile celei de–a doua jumătăţi de secol XX, dar şi dogmele principalelor Biserici Creştine, Mihai I fiind ortodox, iar Regina Ana, catolică. Unirea conjugală dintre cei doi nu se putea face, cum de altfel nu se poate face nici azi într-un caz similar, decât încălcând învăţătura uneia dintre cele două Biserici, ceea ce atrage după sine excomunicarea, adică eliminarea celui în cauză din rândul Bisericii sale, atât în lumea aceasta, cât şi în cea ce va veni. Cea care şi-a asumat toate consecinţele acestui act a fost Ana de Bourbon-Parma, care a trăit alături de marea sa iubire, dar „în război” cu propria Biserică vreme de 16 ani. În 1966, cei doi şi-au reînnoit jurămintele de căsătorie, de data aceasta într-o biserică catolică, ceea ce a permis revenirea Reginei Ana în rândul celei mai mari comunităţi creştine de pe mapamond.  

Regele Mihai a murit. Istoria celor 66 de ani de monarhie. Cel din urmă suveran al românilor: „Am plecat cu moartea-n suflet”

Povestea lor de dragoste s-a construit zi după zi. E de remarcat, printre altele, că singura perioadă, în cei 68 de ani de căsătorie, în care cei doi au stat separaţi mai mult de câteva săptămâni, s-a consumat între 1964 şi 1973, atunci când Regele Mihai a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York, o meserie care nu i-a fost niciodată pe plac.

Altfel, aleasa inimii sale i-a împărtăşit inclusiv pasiunea pentru automobile, lucru mai rar întâlnit în lumea sensibilităţii feminine. 

Cei doi au sărbătorit, rând pe rând, „nunta de argint”, la 10 iunie 1973, în Germania, apoi pe cea „de aur”, în iunie 1998, în Franţa, apoi pe cea „de diamant”, între 10 şi 12 iunie 2008, în România, la Bucureşti şi la Sinaia, pentru ca în iunie 2013 s-o marcheze şi pe cea „de safir”, la împlinirea a 65 de ani de mariaj. 

Povestea lor de iubire a murit la 1 august 2016, o dată cu plecarea din această lume a Reginei Ana. Astăzi pleacă pe acelaşi drum şi ultimul rege al României. Cei doi se vor odihni unul lângă celălalt în noua necropolă regală de la Curtea de Argeş, fiind de departe cel mai longeviv cuplu de demnitari din întreaga noastră istorie. 

Cei care i-au cunoscut nu au pregetat niciodată să afirme că alături de iubirea comună pe care au împărtăşit-o i-au ajutat să rămână împreună, în ciuda tuturor condiţiilor, demnitatea şi modestia ce i-a caracterizat în egală măsură. Doi oameni cărora nu le-au plăcut nici destăinurile cu caracter personal şi nici cuvintele meşteşugite. Pentru ei clasicul şi, deopotrivă, banalul, „te iubesc” acoperea o viaţă şi o lume întreagă!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite