FOTO VIDEO Povestea steagului tricolor vechi cât România Mare, salvat dramatic din Ţinutul Herţa, din calea ocupanţilor sovietici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludmila Anghel sărută steagul tricolor
Ludmila Anghel sărută steagul tricolor

Steagul are o vechime de mai bine de un secol, este confecţionat din in şi păstrat cu sfinţenie de o fostă învăţătoare.

Ludmila Anghel este o fostă învăţătoare, în vârstă de 87 de ani, din comuna Sihlea, judeţul Vrancea. S-a născut la Soroca, în nord-estul Republicii Moldova, pe vremea când Basarabia era parte întreagă din România.

S-a refugiat în România la vârsta de 13 ani, deşi părinţii săi au fost deportaţi în Siberia. Aplecată spre învăţătură, Ludmila Anghel a deveit în timp învăţătoare în comuna Sihlea, unde a educat peste 1.000 de copii.

Tot la Sihlea a cunoscut o familie de români refugiaţi din Ţinutul Herţa, în 1940. Familia lui Mircea Ardeleanu, director de şcoală în Herţa, a fugit din calea armatei roşii cu câteva lucruri din casă. Însă nu a vrut să plece fără steagul tricolor, pe care îl ţinea pe un catarg în curtea şcolii. S-a întors din drum special pentru a lua steagul, chiar dacă şi-a riscat viaţa, în timp ce se trăgeau focuri de armă.

“A dezlegat steagul şi l-a adus cu el, aici, în învăţământ. A fost profesorul fiului meu. Când erau zile naţionale, arbora steagul la şcoală”, spune Ludmila Anghel.

Spre finalul vieţii sale, profesorul le-a dăruit prietenilor din Sihlea steagul tricolor la care ţinea atât de mult. Iar cei care l-au primit l-au păstrat cu sfinţenie şi cu mândrie.

“Era bolnav, la spital, iar soţul meu s-a dus în vizită la el. I-a spus să meargă acasă la el şi să ia steagul tricolor pe care îl iubea atât de mult. Şi de atunci îl păstrăm cu mare sfinţenie”, spune Ludmila Anghel.

Chiar dacă are origini ucrainene, bătrâna spune că se simte româncă şi este mândră de acest lucru.

“Aici am născut copiii, aici am muncit, de aici iau pensie. Eu oricui spun că sunt româncă. Păi dacă în 1929 Basarabia era la România eu nu-s româncă?”, spune fosta învăţătoare.

Steagul salvat din faţa armatei sovietice are circa 100 de ani, însă arată ca nou. Este ţesut din in şi s-a păstrat foarte bine. Niciodată nu a fost spălat sau curăţat şi arată impecabil.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite