Cu ocazia zilei de 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu Ţara, Platforma unionistă Acţiunea 2012 anunţă mai multe manifestări menite să marcheze împlinirea a 96 de ani de la acest moment istoric.

De la ora 10:00 va începe activitatea la corturile de informare ale campaniei ,,Vorbim româneşte, suntem români”. Corturile vor fi instalate în prima săptămână în Scuarul Europei, sectorul Botanica (Cuza colţ cu Dacia) şi scuarul Kentford (strada Ghenadie Iablocikin colţ cu Calea Ieşilor. Până pe 12 mai, voluntari ai Platformei unioniste Acţiunea 2012 vor asigura permanenţa la aceste corturi, în diferite zone ale capitalei, pentru a informa trecătorii în legătură cu drepturile pe care le au.

La ora 18:30, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, tinerii se vor aduna să intoneze adevăratul imn al Republicii Moldova, iar la ora 19:00, simultan cu 40 de oraşe din România şi Republica Moldova, se vor lansa către cer 27 de lampioane.

Lampioane tricolore vor fi lansate concomitent în peste 40 de oraşe de pe ambele maluri ale Prutului pentru a marca 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Flash-mob-urile organizate de filialele şi asociaţiile aderente Platformei unioniste Acţiunea 2012 au drept obiectiv urgentarea realizării Unirii celor două state româneşti, pe fondul noului context internaţional extrem de favorabil.

În Bucureşti, susţinătorii reîntregirii naţionale se vor prinde într-o horă a Unirii şi vor lansa 27 de lampioane tricolore joi, 27 martie, la ora 19:00, în Piaţa Universităţii (zona la Fântână), pentru a semnala preambulul unităţii naţionale.

Evenimente similare vor fi organizate în localităţile Alba-Iulia, Arad, Piteşti, Bacău,  Bălti , Botoşani, Brăila, Bârlad, Braşov, Buzău, Călăraşi, Reşiţa, Cluj-Napoca, Chişinău, Galaţi, Giurgiu, Târgu-Jiu, Petroşani, Iaşi, Drobeta Turnu Severin, Târgu-Mureş, Nisporeni, Orhei, Balş, Ploieşti, Zalău, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Râmnicu-Vâlcea, Vaslui, Adjud, Aleşd, Craiova, Urziceni, Oradea, Bistriţa, Petroşani, Piatra Neamţ.

,,Semnalele pe care le primim tot mai des din partea populaţiei din Republica Moldova indică în mod clar dorinţa de a trăi demn într-un stat puternic, reîntregit. Considerăm că anii până la împlinirea visului tuturor românilor – Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă -  pot fi număraţi pe degetele de la o mână”, a declarat co-preşedintele Platformei unioniste Acţiunea 2012, Mihai Nicolae.

În imaginele de mai jos se pot vedea pregătirile din oraşul Orhei.