Scriitorii Filip Florian şi Dragomán György, invitaţi la o masă rotundă la Szeged

Scriitorii Filip Florian şi Dragomán György, invitaţi la o masă rotundă la Szeged

La Szeged va fi şi o expoziţie despre Marea Unire, organizată de Muzeul Naţional Cotroceni

Joi, de la ora 18.00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta, în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni, organizează la sediul său vernisajul expoziţiei cuprinzând panouri cu fotomontaje pe tema Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari şi o masă rotundă ce abordează impactul istoriei asupra romanului de ficţiune, din perspectiva a doi importanţi scriitori contemporani din România şi Ungaria.

Expoziţia ce conţine imagini de arhivă din tezaurul Muzeului Naţional Cotroceni din ipostază documentară, simboluri esenţiale pentru descoperirea României moderne şi a parcursului său european, caracteristic ultimului secol, va fi vernisată de Liviu Jicman, director general al Muzeului Naţional Cotroceni. 

Despre fascinaţia construcţiei unui timp ideal, prin raportare la momente istorice de referinţă, vor vorbi Filip Florian (RO) şi Dragomán György, (HU), doi maeştri ai naraţiunii, traduşi în ambele limbi, şi a căror abordare literară consumă nostalgia până la mitizarea şi creditarea ficţiunii ca sursă documentară primară.

Filip Florian este unul dintre scriitorii români contemporani care s-au bucurat de un imens succes la critica de specialitate, primul său roman, „Degete mici” (2005), fiind considerat cel mai bun debut scriitoricesc din România ultimului deceniu. După apariţia romanului „Zilele Regelui” (2008), publicat în limba maghiară în 2009, la editura Magvető, traducerea Karácsonyi Zsolt, s-a vorbit despre o nouă estetică a romanului românesc contemporan.

Dragomán György este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori maghiari contemporani, romanele sale fiind preluate de importante edituri din străinătate. După romanul „Regele alb” (2005), care s-a bucurat de un succes internaţional impresionant (publicat şi în limba română la Editura Polirom, 2014), scriitorul maghiar a confirmat prin romanul „Rugul” (2014), publicat în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ildikó Gábos-Foarţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: