Mărturia unei femei capturate de ISIS. Ce se întâmplă în teritoriile cucerite de jihadişti

Mărturia unei femei capturate de ISIS. Ce se întâmplă în teritoriile cucerite de jihadişti

Jinan a fost răpită la 18 ani de către Daesh

„Am fost sclava Daesh. Povestea unei fete kurde răpite de Statul Islamic“, cartea apărută recent la editura Polirom, este mărturia unei supravieţuitoare a ororilor unui război. Jinan este  una dintre nenumăratele femei care au fost folosite ca sclave sexuale de către luptătorii Daesh.

Jinan avea optsprezece ani cînd a fost răpită împreună cu familia de jihadiştii  Statului Islamic. Era proaspăt căsătorită. Vîndută într-o piaţă de sclave din Mosul unor luptători Daesh, este sechestrată, torturată şi obligată să se convertească la islam, urmînd să aibă soarta tuturor prizonierelor nemusulmane ale Statului Islamic, aceea de a fi folosite ca sclave sexuale de jihadişti. Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut noroc, reuşind să fugă.

Jinan s-a născut într-o familie de yazidiţi (grup religios de etnie kurdă) pe 7 ianuarie 1996, la poalele muntelui Sinjar, într-o localitate de la graniţa dintre Irak şi Siria. La 4 august 2014 a fost răpită în cursul unui raid desfăşurat de forţele Daesh. Mărturia ei este scrisă alături de jurnalistul francez Thierry Oberlé.

„Daesh a intrat în sat! Daesh atacă!” Jinan se aştepta ca într-una din zile să fie nevoită să plece în grabă. Încă de la începutul verii lui 2014, sentimentul unui pericol iminent se răspîndise în întreaga regiune şi, odată cu el, senzaţia că avea să se prăbuşească o lume: a ei

Cartea  a apărut la Editura Polirom, traducere de Cezar Petrilă,iar în curînd va putea fi găsită şi în ediţie digitală. „O căsătorie prost aranjată“ ; „Închisoarea Badush“ , „Falsul atac aerian“, „Pieţele de sclave pentru casele din Mosul“,  „Abdullah „Geambaşul”, angrosistul de femei“ „Apa cu şoareci morţi“  sau „Marea evadare“ sunt câteva din capitolele din carte.

Thierry Oberlé este reporter pentru Le Figaro din 1997, specialist în probleme legate de Maghreb şi continentul african. Este preocupat de terorismul internaţional. A mai scris, în colaborare cu Isabelle Lasserre, Notre guerre secrète au Mali (2013).

Daesh este un acronim pentru  Dawlat al-Islamiyah f'al-Iraq w Belaad al-Sham şi este o altă denumire a grupului terorist ISIS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările