Luni, 13 iulie, Adevărul îţi prezintă „Mari comandanţi de oşti“ – Nicolae Iorga

Luni, 13 iulie, Adevărul îţi prezintă „Mari comandanţi de oşti“ – Nicolae Iorga

Adevărul aduce cititorilor săi o altă carte a marelui nostru istoric Nicolae Iorga, cuprinzând o colectie de personalitaţi militare vestite de-a lungul vremurilor şi modul în care ele au influenţat istoria militară a timpurilor lor: „Mari comandanţi de oşti.“ Pachetul ziar şi carte va costa 17,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

„În portretele ce alcătuiesc această serie de «oameni care au purtat războaie», Nicolae Iorga a ştiut să lege mereu personalităţile alese de el în câmpul nesfârşit al istoriei universale, de tot ceea ce reprezintă, regăsind în fiecare conducător de oaste elementele caracteristice ale mentalităţii şi ale vieţii secolului său. Cartea aduce astfel o contribuţie însemnată la înţelegerea modului de a privi şi a scrie a singurului istoric român care a putut cuprinde în opera sa evoluţia omenirii întregi.“ Gheorghe I. Brătianu

„Noi trăim într-o epocă în care se guvernează prea mult. Dacă am fi lăsaţi noi între noi ne-am putea înţelege, dar intervin hârtii pecetluite care ne paralizează, ne deprind paralitici. La noi începe războiul deseori din ambiţia unui şef de Stat sau a unui factor influent în viaţa unui Stat, începe războiul din cauza greşelilor unor diplomaţi – foarte multe războaie din timpurile noastre vin din greşelile diplomaţilor. Se fac unele războaie şi din cauza presei care creează o duşmănie între două popoare, sau din cauza unei acţiuni a străzii.(..)

Ceea ce este fundamental într-o societate, într-un anume moment, are o aşa de mare influenţă, încât nimeni nu poate scăpa cu desăvârşire de sub acţiunea ei. În timpurile noastre fiecare vrea să facă un lucru cum n-a mai fost, dar vremea în care suntem noi cu expunerea, vremea aceasta este o vreme de tradiţie necesară; fiecare se supune unor curente, dar curentele acestea se sprijină pe o întreagă dezvoltare seculară şi milenară. Aşa încât, omul ascultă de tendinţele epocii sale, dar epoca sa nu este altceva decât urmarea unei lungi tradiţii.“ Nicolae Iorga

Aflaţi mai multe despre comandanţi de seamă şi luaţi prin intermediul paginilor lui Iorga lecţii de istorie militară şi arta guvernării din cartea ce va fi distribuită în reţeaua de presă luni, 13 iulie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: