„Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor“.  Ilustraţii strânse într-un secol

„Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor“.  Ilustraţii strânse într-un secol

Autorul cărţii  „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor“ Foto: brainpickings.org

Lewis Carroll, scriitor, matematician şi fotograf, s-a născut pe 27 ianuarie acum 186 de ani, în Anglia. Două dintre volumele lui publicate în secolul al XIX-lea, „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor“ şi „Alice în Ţara Oglinzilor“, au ajuns în biblioteci din întreaga lume. Unii părinţi au ales să le citească copiilor poveştile sau i-au încurajat să le descopere singuri, în timp ce alţii le-au evitat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Charles Lutwidge Dogdson, numele real al lui Lewis Caroll, s-a născut în 1832, în Comitatul Cheshire din vestul Angliei, unde a crescut într-o familie cu 11 copii. Părinţii l-au educat întâi acasă şi n-au fost surprinşi că fiul lor citea încă de la şapte ani cărţi precum „The Pilgrim's Progress“/ „Progresul Pilgrimilor“. Ulterior, de la 12 ani, Caroll a studiat la o şcoală particulară, iar în 1849 a devenit student al Universităţii Oxford. Deşi era bâlbâit de mic şi uneori ezita în timpul conversaţiilor cu prietenii şi cunoscuţii, era un povestitor apreciat. Pe lângă literatura pentru copii, a redactat, de-a lungul anilor, tratate de algebră şi de geometrie. 
 
Volumul „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor“ rămâne însă cartea datorită căreia ne amintim frecvent de el. Cu ocazia împlinirii a 186 de ani de la naşterea autorului, iată o parte dintre ilustraţiile adunate de la începutul secolului al XX-lea până în prezent.   

Realizată cândva între 1910 şi 1925
 
Leonard Weisgard,1949
Tove Jansson, 1966
 

Salvador Dali, 1969
 

Ralph Steadman, 1973 
 
Lisbeth Zwerger, 1999
   
John Vernon Lord, 2011
 

Yayoi Kusama, 2012

Sursa imaginilor: brainpickings.org

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările