Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor

Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, cunoscută şi sub denumirea de Mănăstirea Vasiova, poate fi descoperită în oraşul Bocşa din Banat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Edificiul este una dintre cele mai importante mănăstiri ale Episcopiei Caransebeşului.

Numele mănăstirii este legat de un izvor făcător de minuni aflat în Vasiova, o aşezare inclusă ulterior în oraşul Bocşa.

Legenda spune că la 1850, un lucrător miner de la Ocna de Fier, suferind un accident, a venit la un izvor din apropiere, a cărui apă i-a redat vederea.

Crezându-se că locul respectiv era făcător de minuni, în anul 1898, s-a înălţat aici o troiţă care a marcat locul viitorului lăcaş de cult.

La 15 mai 1905, s-a pus piatra de temelie. În doar trei luni, la 5 august 1905, biserica era gata de sfinţire. În 1940, la mănăstire sosea un grup de maici de la Mănăstirea Suceviţa, din Moldova.

În aceeaşi perioadă se va construi corpul de clădire cu chiliile maicilor şi celelalte anexe. În 1959, biserica a fost închisă, clădirea fiind transformată în şcoală ajutătoare.

Edificiul a fost recuperat de către Biserica Ortodoxă în 1990 şi, în prezent, adăposteşte 11 maici. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările