S-a stabilit data la care va avea loc ediţia 2017 a festivalului TIFF de la Cluj

S-a stabilit data la care va avea loc ediţia 2017 a festivalului TIFF de la Cluj

TIFF a ajuns la a 16-a ediţie, care se va desfăşura la începutul lui iunie 2017      FOTO: Florin Ghioca

După o ediţie aniversară cu un nou record de spectatori, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a stabilit datele pentru cea de-a 16-a ediţie: 2 - 11 iunie 2017. Surprizele celor zece zile de festival de la Cluj-Napoca vor fi dezvăluite în lunile următoare, după cum anunţă organizatorii.

În cei 15 ani de existenţă, cel mai mare festival de film din România a schimbat faţa Clujului, contribuind masiv la transformarea lui într-unul dintre cele mai dinamice oraşe din ţară. Zilele acestea, TIFF susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, oraşul desemnat de juriul format din experţi europeni urmând a fi anunţat pe 16 septembrie.
 
De-a lungul anilor, TIFF-ul a adus mii de invitaţi străini la Cluj, cei care au vizitat oraşul anul acesta declarându-se încântaţi de atmosferă, de oameni şi de festival.
 
Ediţia aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 5 iunie 2016, marcând un nou record în istoria sa de 15 ani: cele 248 filme din 64 de ţări au adus peste 79.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema, cu 9% mai mult faţă de anul trecut.
 
A fost al doilea an cu o creştere importantă a numărului de bilete vândute la TIFF, 25% dintre acestea fiind achiziţionate online. Numărul total al participanţilor a depăşit cifra de 120.000: plătitorilor de bilete li s-au adăugat cei prezenţi la proiecţiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziţii sau întâlnirile de la TIFF Lounge. Circa 1100 de invitaţi - regizori, producători, actori, profesionişti din industrie şi jurnalişti români şi străini - au luat parte la proiecţiile şi evenimentele speciale din cele 20 de locaţii.
 
Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania s-a bucurat de numeroase proiecţii şi evenimente sold-out, printre care premierele româneşti „Sieranevada“, de Cristi Puiu, „Două lozuri“, de Paul Negoescu, şi „Câini“, în regia lui Bogdan Mirică, câştigătorul Trofeului Transilvania, care a beneficiat de două proiecţii suplimentare, pe 5 iunie, ambele sold-out într-un timp foarte scurt. Biletele au fost epuizate în avans şi la premiera mondială a celui mai recent film semnat de Nae Caranfil, „6,9 pe scara Richter“, care a deschis festivalul în Piaţa Unirii din Cluj, în prezenţa a circa 3000 de spectatori, proiecţia specială în onoarea Sophiei Loren, „Căsătorie în stil italian“, cine-concertul „Patimile Ioanei d’Arc“ – pentru care a fost programată o proiecţie suplimentară, sold-out la rândul ei, cine-concertul „Haxan“, din programul Weekend la Castel, precum şi gala de închidere din 4 iunie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările