Prestaţia grupului Fluid la redeschiderea Muzeului de Artă Contemporană a stârnit „reacţii instigatoare la ură“. MNAC sprijină în continuare duo-ul

Prestaţia grupului Fluid la redeschiderea Muzeului de Artă Contemporană a stârnit „reacţii instigatoare la ură“. MNAC sprijină în continuare duo-ul

Grupul Fluid a concertat la redeschiderea Muzeului Naţional de Artă Contemporană FOTO Gabriela Pană

Prestaţia grupului Fluid, queer act bucureştean, la redeschiderea Muzeului Naţional de Artă Contemporană a stârnit un val de comentarii defăimătoare pe pagina de Facebook a instituţiei de cultură, care a transmis luni că rămâne alături de duo.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma transmisiunii live a evenimentelor din cadrul evenimentului „Marele Vernisaj de Vară la MNAC“ din 10 iunie, pagina de Facebook a muzeului a fost ţinta unui val orchestrat de comentarii ofensatoare şi defăimătoare, atât la adresa artiştilor implicaţi (Paul Dunca/ Paula Dunker şi Alex Bălă), cât şi a organizatorilor, scrie news.ro. 

„MNAC regretă faptul că performance-ul Fluid de la deschiderea noului sezon expoziţional nu mai există online, dar virulenţa acestor reacţii instigatoare la ură, alături de imposibilitatea de a modera în timp real un asemenea atac, au condus la decizia de a înlătura de pe pagină materialele video din seara evenimentului. Muzeul Naţional de Artă Contemporană nu va oferi un spaţiu pentru asemenea luări de poziţie reprobabile şi doreşte în continuare să fie o platformă de exprimare pentru orice minoritate de gen, economică sau culturală. Rămânem alături de formaţia Fluid. Considerăm că respectul faţă de celălalt şi promovarea drepturilor omului stau la baza unei societăţi deschise şi că trebuie susţinute eforturile de multiplicare a acestor valori“, se arată într-un comunicat transmis de instituţie. 

Reprezentanţii MNAC au mai declarat că muzeul „s-a străduit să fie un spaţiu cultural liber, accesibil tuturor, indiferent de culoare, identitate, orientare sexuală sau de gen şi a încercat să contribuie la prezenţa în spaţiul public a acestor comunităţi“.

MNAC a susţinut şi va continua să susţină orice manifestare artistică reprezentativă pentru identităţile unor comunităţi minoritare. În plus, va continua să reflecte diversitatea artei şi să susţină dezvoltarea creativităţii vizuale contemporane.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană „condamnă orice expresie de extremism ideologic, de limbaj, cultură sau gen şi nu va facilita, încuraja sau participa la niciun fel de discuţie care implică astfel de atitudini, drept care, începând din acest moment, platforma facebook a MNAC nu va mai fi un teren de întâlnire a diverselor extremisme şi opinii partizane în căutare de atenţie, indiferent de miza morală a subiectului“, se mai arată în comunicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările