Festivalul de la Sibiu, FITS - online debutează în forţă cu doua capodopere

0
0
s

Cu un program ambiţios care ar fi fost probabil greu de susţinut live, ediţia din acest an a Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu a adoptat, în condiţiile crizei sanitare, formula online.

Tot r─âul spre bine fiindc─â un public numeros are astfel ocazia s─â vad─â spectacole memorabile de pe tot globul ob┼úinute ├«n variante ├«nregistrate profesionist, cele mai multe ├«n coproduc┼úie cu diferite televiziuni. E ┼či cazul spectacolelor din 12 iunie care au marcat promi┼ú─âtor debutul acestui regal care ├«n anumite privin┼úe are valoare de antologie cuprinz├ónd multe din produc┼úiile emblematice ale teatrului modern al ultimelor decenii.

Adriana Lecouvreur┬á de la Covent Garden,┬á Royal Opera┬á Hause cu Angela Gheorghiu ┼či Jonas Haufmann, produc┼úie din 2010 ├«n regia lui David McVick este f─âr─â ├«ndoial─â una dintre cele mai admirate mont─âri ale cunoscutei opere compus─â de Francesco Cilea dup─â o pies─â pe care ┼či-a pus semn─âtura Eug├Ęne Scribe. Chiar dac─â publicul ┬áa avut ocazia s─â vad─â nu demult ┼či alte variante printre care aceea recent─â cu Anna Netrebko ┼či polonezul Piotr Beczala de la Metropolitan Opera NY ├«ntr-o transmisie direct─â la unul din cinematografele din Capital─â, cu siguran┼ú─â datorit─â Angelei Gheorghiu mai ales, varianta de la Londra de o excep┼úional─â calitate muzical─â, interpretativ─â, spectacular─â,┬á are valoare de document. Nu ├«nt├ómpl─âtor celebra sopran─â o reia ├«n concert de c├óte ori e invitat─â, ┼či nu demult c├ónd ┼či-a s─ârb─âtorit 25 de ani pe scena de la Covent Garden a ap─ârut ├«n acest rol al─âturi de acela┼či partener, Jonas Kaufmann o mare vedet─â interna┼úional─â.

s

Dincolo de bucuria de a asculta aceste voci interpret├ónd partitura delicat─â cu inflexiuni romantice, a compozitorului italian, Adriana Lecouvreur ├«┼či bazeaz─â celebritatea ┼či pe subiect, inspirat fiind din culisele teatrului, ├«ntotdeauna palpitante, respectiv din biografia real─â a eroinei, actri┼ú─â c├óndva (1730) a Comediei Franceze. Ca ┼či ├«n Dama cu camelii ea moare ├«n bra┼úele iubitului, la final, otr─âvit─â de ast─â dat─â de rival─â prin intermediul unui buchet de violete. Povere fiori, aria final─â este pentru Angela Gheorghiu ocazia de a ne reaminti nu doar de magnificen┼úa unei voci apreciat─â ├«n ├«ntreaga lume ci ┼či┬á de calit─â┼úile actorice┼čti ale interpretei care domin─â scena prin amploarea mi┼čc─ârilor produc├ónd emo┼úie cu fiecare apari┼úie. St─âp├ónindu-┼či ├«n mod studiat vocea pe care o moduleaz─â ├«n infinite nuan┼úe soprana d─â acestui rol tot dramatismul de care┬á avea nevoie pentru a impune un personaj cu referin┼úe anecdotice multicolore. ├Än ┼úes─âtura bogat─â a intrigii piesei, tipic─â pentru o dram─â pasionala interpreta p─âstreaz─â ├«ns─â, o linie de aleas─â distinc┼úie care ├«nnobileaz─â personajul . ├Än acest sens se re┼úine momentul recitalului de la serata ce urma s─â divulge tr─âd─ârile ┬ádin partea iubitului ┼či a rivalei, c├ónd actri┼úa umilit─â alege monologul Fedrei pentru a-┼či ├«nfrunta concurenta. Fermec─âtorul ei partener Jonas Kaufmann aflat ┼či el la apogeul carierei o acompaniaz─â sporind prin prezen┼ú─â provoc─ârile performative. De┼či montarea cunoscutului regizor de oper─â David Mc Vicar e una de factur─â clasic─â, tenta┼úia stilului grande opera nu falsific─â tonul mont─ârii, l─âs├óndu-ne pe m├óna unor profesioni┼čti de mare clas─â care traduc ├«n arhitectura decorului ┼či str─âlucirea costumelor atmosfera de epoc─â ├«n care se petrece ac┼úiunea. Hazardul , respectiv ideea compozitorului Francesco Cielo de a scrie aceast─â oper─â de care s-au ├«ndr─âgostit primadonele lumii face ca fosta actri┼ú─â de la Casa lui Moli├Ęre, Adriana Lecouvreur s─â-┼či continue┬á prin secole destinul . De numele ei Angela Gheorghiu l-a legat cu mare succes pe al s─âu.

C├ónd vremurile vor reveni la normal s─â sper─âm c─â Festivalul de la Sibiu va continua aceast─â ini┼úiativ─â apreciat─â de a programa fie ┼či online mari spectacole de oper─â mai ales c─â avem pe scenele lumii at├ó┼úia arti┼čti rom├óni de valoare. C├ónt─âre┼úi, dar ┼či regizori.

Cel de al doilea moment exemplar al selec┼úiei pentru debutul Festivalului de la Sibiu se nume┼čte Fra┼úi ┼či surori. Un spectacol antologic al regizorului Lev Dodin cu trupa nu mai pu┼úin celebr─â de la Maly Teatr (Sankt Petersburg). Dup─â ce anul trecut am avut prilejul nesperat de a-i vedea tot la Sibiu septuagenarului regizor cea mai recent─â produc┼úie, Hamletul lui Dodin, avem acum iat─â, propunerea unei incursiuni ├«n istoria spectacologiei marelui regizor rus, prin acest spectacol din anii 80 inclus ├«n prima edi┼úia a festivalului Uniunii Teatrelor Europene de la Dusseldorf ( 1992). Impresiona┼úi de modul ├«n care Dodin ├«ncearc─â aici,┬á urm├ónd sugestiile romanului lui Feodor Abramov, s─â surprind─â natura sufletului rus strivit de istorie , spectatorii din sala de cca 600 de locuri a teatrului din landul Renania-Vestfalia au dat curs pur ┼či simplu lacrimilor. Mai ales c─â povestea e cantonat─â ├«n perioada de dup─â r─âzboiul ├«n care sovieticii s-au b─âtut cu Hitler. Nu mai pu┼úin emo┼úionat─â, prezent─â la spectacol ┼či la conferin┼úa de pres─â a regizorului, am scris atunci , ├«ntre altele : ╠ÄSpectacolul dup─â romanul lui Feodor Abramov , mult─â vreme interzis ├«n fosta URSS s-a n─âscut la r─âscrucea unor epoci, spunea regizorul. A avut premiera ├«n ziua mor┼úii lui Cernenko ┼či ├«n ajunul instal─ârii lui Gorbaciov. A trecut prin cele mai aprige cenzuri, a f─âcut apoi ├«nconjurul lumii, juc├óndu-se numai la San Diego de 34 de ori. O cutremur─âtoare poveste despre risipirea speran┼úelor ┼či destr─âmarea vie┼úii ├«ntr-un sat rusesc, simbolic pentru traiectoria ┼či tragedia unei genera┼úii care s-a n─âscut ├«n euforia victoriei┬á celui de al doilea r─âzboi mondial ┼či a cultului eroilor ┼či s-a pierdut ├«n a┼čteptarea unui inexistent ┬á╠Ä┼úinut al poamelor ╠Ädespre care a scris cu at├óta duio┼čie Evtu┼čenko. ╠Ä ( din volumul De la Cortina de fier la teatrul f─âr─â perdea al subsemnatei.).

Ocazia de a vedea înregistrat acest spectacol e una de neratat pentru iubitorii teatrului de artă pe care Lev Dodin l-a îmbogăţit cu creaţiile sale. Chiar dacă transmisiunile suferă uneori de pe urma unor deficienţe tehnice.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite