EXCLUSIV A murit actorul american de origine română Dale Băsescu VIDEO

EXCLUSIV A murit actorul american de origine română Dale Băsescu VIDEO

Actorul american de origine română Dale Băsescu a murit la vârsta de 60 de ani

Actorul american de origine română Dale Băsescu (60 de ani) a murit, ieri, în timp ce înota într-o piscină, cel mai probabil în urma unui infarct. Anunţul a fost făcut de prieteni ai actorului, iar pe pagina acestuia de Facebook au început să curgă zeci de mesaje de condoleanţe.

Născut la New York, pe 25 mai 1956, din părinţi români, Dale Băsescu s-a mutat împreună cu familia în Colorado, la vârsta de 3 ani (foto jos, alături de mama sa, Barbara şi de sora sa). Mărturisea că de mic i-a plăcut să apară în faţa oamenilor, să îi distreze. A luat lecţii de pian şi a cântat la chitară. Pentru că a câştigat o medalie de aur la un concurs de înot desfăşurat în statul în care locuia, a primit o bursă la un colegiu sportiv. A participat chiar şi la calificările pentru Olimpiadă, la proba de 400 de metri.

După colegiu, s-a mutat la Los Angeles, unde a început să ia cursuri de actorie. Locuia într-o dubă şi mergea la audiţii pentru diverse roluri. A fost desemnat de revista „Triathlon Magazine” al cincilea sportiv al anului în lume la acea vreme, după ce a câştigat mai multe concursuri internaţionale.

A început să cânte atât solist, cât şi cu o trupă de rock în oraşul San Diego. Cariera în triatlon s-a terminat brusc, când au apărut niste complicaţii ale aparatului respirator, după ce a inhalat nişte pesticide pe care le-a folosit în casa pe care o închiriase.
 
S-a căsătorit cu Shriley, o frumoasă americancă, în iunie 1989. În această perioadă a urmat cursuri pentru a deveni medic chiropractician. A predat radiologia pentru o scurtă vreme la „Life University”, iar timp de un an a fost „Doctorul Dale”, apărând săptămânal la un post de televiziune din Atlanta, în cadrul unei emisiuni de sănătate şi întreţinere corporală.
 
O tragedie avea să îi marcheze viaţa: Shirley a murit brusc, într-o noapte, în somn, purtând în pântece copilul nenăscut al cuplului. „Patru ani am fost într-o stare oribilă, în care nu-mi doream decât să mor. Îmi plănuiam sinuciderea în fiecare zi, voiam să curm suferinţa pe care o simţeam”, mărturisea Dale Băsescu într-un interviu acordat presei din România.
 
A început să compună muzică de filme şi să joace diverse roluri. A fost, în diverse roluri secundare, şeful Mafiei, vânzător de maşini, cămătar cubanez, colonel nazist, asasin plătit, agent secret care joacă rolul de consilier marital, a fost director de corporaţie, producător muzical, preot şi, nu în ultimul rând, un pierde-vară cu probleme mintale.
 
Nu vorbea limba română şi nu a vizitat România, însă după primul interviu acordat presei din ţara noastră se gândea serios să viziteze locurile din care provenea familia sa şi despre care auzise lucruri bune.
A aflat că poartă numele fostului preşedinte al României şi se declara foarte încântat la acea vreme că este „tizul” lui Traian Băsescu, despre care spunea că speră să fie „băiat bun”, chiar dacă nu îi plăcea politica, declarând că nu vrea să aleagă între republicani şi democraţi.

A fost creditat cu roluri în 24 de filme şi seriale TV, printre care Love Thy Enemy (2011), All my Children (rol episodic), Lynch Mob (2009) sau God is Dead (2008), pentru care a semnat şi coloana sonoră în calitate de compozitor.
 
În ultima perioadă reîncepuse să participe la competiţiile de triatlon, unde obţinuse rezultate remarcabile la categoria sa de vârstă. Dale Băsescu şi-a pierdut viaţa pe 11 iulie, în timp ce înota în piscină, la vârsta de 60 de ani, cel mai probabil în urma unui infarct. Medicii care au ajuns la faţa locului nu au mai putut să facă nimic, declarând decesul. Zeci de mesaje de condoleanţe au urmat pe pagina actorului, fiind lăudat de prieteni şi foşti colegi, dar şi de rudele sale, care îl vedeau ca pe un exemplu de urmat de viaţă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: