Concert extraordinar dirijat de Gabriel Bebeşelea, joi şi vineri, la Ateneul Român

Concert extraordinar dirijat de Gabriel Bebeşelea, joi şi vineri, la Ateneul Român

Dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianistul Simon Trpčeski vor concerta joi şi vineri, alături de Filarmonica "George Enescu"

Joi şi vineri, 4 şi 5 martie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" din stagiunea 2020/21. Solist invitat în concertul din 4 şi 5 martie este pianistul macedonean Simon Trpceski.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul concertului este alcătuit din Uvertura operei La clemenza di Tito, KV621 de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 1, în do minor, pentru pian şi orchestră de coarde, op. 33 de Dmitri Şostakovici - solo trompetă: Gabriel Gyarmati, şi din Simfonia nr. 100, în sol major, Militara de Joseph Haydn.

Dn cauza restricţiilor impuse de pandemia cu COVID-19, sunt puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ câte 200 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporţie de 30 la sută din capacitate.

Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" începând cu stagiunea 2020/21, precum şi Director Muzical şi Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeşelea îşi continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deţine din anul 2016.Pe lângă aceste poziţii, Gabriel Bebeşelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.

Printre soliştii cu care Gabriel Bebeşelea (foto) colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul "Strigoii" de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Naţional "George Enescu", Gabriel Bebeşelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar şi al editării şi curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înfiinţat ansamblul de muzică veche şi nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeşelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeşelea a obţinut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeşelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

Născut în Macedonia, Simon Trpčeski (foto) a studiat cu profesorul Boris Romanov. A fost BBC New Generation Artist, fiind distins şi cu Premiul Royal Philharmonic Society Young Artist. În 2010 şi 2011, interpretarea integrală a concertelor de Rahmaninov a fost distinsă cu Gramophone „Editor’s Choice” şi Diapason d’or. De asemenea, înregistrările concertelor pentru pian nr. 1 şi 3 de Prokofiev, realizate la Onyx Classics, i-au adus din nou un Diapason d’or în septembrie 2017.

 

Simon Trpčeski a cântat alături de Concertgebouworkest, Russian National Orchestra, WDR Sinfonieorchester, Orchestre National de France, Filarmonica din New York, Filarmonica din China şi Sydney Symphony Orchestras. A susţinut recitaluri în New York, Paris, München, Praga, São Paulo, Sydney, Beijing, Tokyo şi Londra, fiind numit de curând şi Artist în rezidenţă la Wigmore Hall. A fost prezent în festivaluri de prestigiu, precum cele de la Verbier, Bergen, Marea Baltică şi BBC Proms.

Cu sprijinul KulturOp - principala organizaţie culturală şi artistică din Macedonia de Nord - Trpčeski promovează, în mod obişnuit, tineri muzicieni pentru a susţine următoarea generaţie de artişti.  Proiectul său popular „Makedonissimo”, conceput împreună cu compozitorul Pande Shahov, sărbătoreşte muzica şi cultura din Macedonia sa natală.

Având  vedere numărul limitat de locuri în sala de concerte ca urmare a măsurilor impuse prin lege pe perioada pandemiei, Filarmonica “George Enescu” este în imposibilitatea de a satisface integral solicitările tuturor abonaţilor care nu au cerut, până la finele anului 2020, restituirea costului abonamentelor achitate  anticipat.

De asemenea, în lipsa subvenţionării de către minister a activităţii concertistice, bugetul de stat nefiind încă aprobat prin lege, instituţia trebuie să se autofinanţeze din veniturile încasate din vânzarea biletelor de concert. În lipsa acestor venituri nu se va putea susţine, în această perioadă, niciun concert pe scena Ateneului Român.

Cu speranţa că, începând cu stagiunea 2021 – 2022,  Filarmonica “George Enescu”  va putea funcţiona în condiţii de normalitate, se prorogă pentru sfârşitul stagiunii 2020 – 2021  posibilitatea abonaţilor de a recupera în natură concertele achitate în abonament în anul 2020.

CONCERT CU PUBLIC

Joi şi vineri 4 şi 5 martie 2021, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor

GABRIEL BEBEŞELEA

Solist

SIMON TRPCESKI

Program

Wolfgang Amadeus Mozart

Uvertura operei La clemenza di Tito, KV621

Dmitri Şostakovici
Concertul nr. 1, în do minor, pentru pian şi orchestră de coarde, op. 35

Solo trompetă: Gabriel Gyarmati

Joseph Haydn
Simfonia nr. 100, în sol major, Militara

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I: 95 lei;

Categoria II: 105 lei

Biletele se pot procura astfel:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Pentru a susţine activitatea Filarmonicii "George Enescu", procesatorul de plăţi nu percepe la acest concert comisionul de 5% din valoarea biletului.
- Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 18.50 şi publicul este rugat să respecte cu stricteţe regulile impuse de protecţie şi distanţare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările