
Cum o dinastie puternică a falimentat Sri Lanka în 30 de luni
După ce Rajapaksa a câştigat alegerile din 2019, un amestec de reduceri drastice de taxe şi politici prost gândite au erodat rezervele de numerar ale naţiunii, transmite AlJazeera.
După ce Rajapaksa a câştigat alegerile din 2019, un amestec de reduceri drastice de taxe şi politici prost gândite au erodat rezervele de numerar ale naţiunii, transmite AlJazeera.
Războiul din Ucraina ar putea descuraja pentru moment mişcările extremiste din statele europene, dar pe termen lung simpatia pentru ele ar putea creşte din nou. Deocamdată, în România, populismul câştigă teren.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, i-a criticat voalat pe social-democraţi pentru măsurile economice pe care partenerii din coaliţie le-au promovat de când se află la guvernare. „Populiştii au cam influenţat decizii în ultimele trei luni şi se vede”, a subliniat liderul liberal.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a transmis, marţi, după incidentul violent din şedinţa în care se dezbătea moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, că liderul AUR, George Simion trebuie să suporte consecinţele acţiunilor sale, iar toţi ceilalţi care consideră că Parlamentul este cea mai importantă dintre instituţiile noastre democratice, trebuie să lupte uniţi împotriva ascensiunii continue a fenomenului de populism şi extremism.
Războiul premierului maghiar Viktor Orbán cu identităţile comunităţii LGBTQ este dus contra democraţiei, scrie Vox. Acesta face mai mult decât să ducă un război cultural, el vrea să-şi impună regimul autoritarist.
Locuitorii unui oraş au avut parte de o uluitoare surpriză, în cutiile poştale găsind o caricatură cu primarul, care transmite urări cu prilejul Paştelui
Premierul Florin Cîţu a afirmat că este un liberal convins şi crede în dreptul fiecăruia de a protesta şi de a avea o opinie diferită, însă cere românilor să respecte legea.
Dialogul de mai jos este atribuit sofiştilor - grup de filosofi foarte populari la Atena în secolul al IV-lea î. Hr., cunoscuţi pentru spiritul pragmatic şi argumentele elocvente folosite pentru a îşi persuada interlocutorii.
La nici o zi după ce guvernul condus de coaliţia PNL-USR-PLUS-UDMR a fost votat în Parlament au apărut deja şi primele atacuri din interior, cu toate că liderii formaţiunilor au convenit anterior să fie temperaţi în discursul public. Prima săgeată a fost lansată de liderul PLUS Dacian Cioloş, care-şi exprima nemulţumirea vizavi de prezenţa liberalului Sorin Cîmpeanu în Guvern. Acesta din urmă a răspuns apoi cu aceeaşi monedă.
Deputatul PNL Daniel Gheorghe a declarat că „Anca Paliu-Dragu a' lu' Cioloş” vorbeşte despre trecerea la un Parlament unicameral care este specific ţărilor mici şi cu „interese limitate”. Liberalul susţine reducerea numărului de aleşi, atâta timp cât acest lucru este realizat responsabil şi în limitele Constituţiei, însă „Parlamentul unicameral este o trăznăie populistă care poate afecta grav funcţionarea democraţiei româneşti”.
Ajuns la apusul vieţii sale politice, Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, ultranaţionalist) este folosit de silovikii lui Putin pe post de transmiţător al unor mesaje cheie în statele ex-sovietice, unde oamenii Kremlinul au interesul să deturneze atenţia publică, pentru ”muşamalizarea anumitor acţiuni subversive”.
Fostul ministrul al Energiei, Răzvan Nicolescu, este de părere că gratuitatea racordării la gaze este „o prostie populistă”. „Adevărul” a scris deja că costul racordării va fi inclus în tariful de distribuţie, care este suportat de toţi clienţii.
Emil Boc a câştigat duminică, 27 septembrie, un nou mandat de primar la Cluj-Napoca, cel de-al cincilea. Fără rival în capitala Transilvaniei, fostul premier a fost votat de 75% dintre cei care s-au prezentat la urne. Victorios, Emil Boc s-a reîntors la una dintre îndeletnicirile sale.
O condamnare a României la Curtea Europeană a Drepurilor Omului (CEDO) pentru lipsa unei legi care să reglementeze şi să protejeze relaţiile de cuplu dintre persoane care nu sunt căsătorite sau dintre persoanele gay – legea parteneriatului civil – este iminentă.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) reclamă populismul manifestat ieri în Parlament prin decizia de creştere a pensiilor cu câteva zile înainte de alegeri.
Totul în numele primarului X şi Y care n-au dormit, n-au mâncat, dar au muncit zi şi noapte în folosul cetăţenilor şi binelui public. Sunt prezentaţi pompos cu numele proprii, ca şi cum ar fi plătit vreun leu din banii lor nu din banii contribuabililor! Treaba merge ca unsă atât timp cât nu-i deranjează nimeni, cât nu-i întreabă nimeni de modul cum gestionează banii publici! Ce uşor rezolvă totul aleşii din vorbe!
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni, într-un interviu acordat ziarului Libertatea că „ar fi o nenorocire să creşti pensiile şi apoi să le tai” şi că nu i-ar fi greu să propună o creştere cu 80%, dar nu o va face pentru că ştie că ar fi nesustenabilă.
Gestionarii situaţiilor de urgenţă atrag tot mai mult atenţia cetăţenilor să respecte regulile impuse pentru prevenirea cu noi infectări. Afirmă că relaxarea s-a produs prematur, fără control, uitând însă, că primii care au dat tonul relaxării, înaintea relaxării, au fost şi sunt atât guvernanţii actuali, cât şi mulţi politicieni, parlamentari, oameni aflaţi la butoane sau în poziţii de frunte în instituţiile statului.
Băncile centrale au devenit „femeia de serviciu”, Cenuşăresele care după ce fac curăţenie vor deţine hîlci mari din economie, a declarat Valentin Lazea, economist-şef Banca Naţională a României (BNR).
Incertitudinile provocate de criza COVID-19 au stârnit în Germania o explozie a teoriilor conspiraţioniste. Un studiu avertizează că în special activiştii de dreapta încearcă să sădească ură împotriva politicienilor.
Plecarea unor muncitori sezonieri la muncă în Europa şi recentul incident de la aeroportul din Cluj-Napoca, ale cărui autorităţi nu au găsit o soluţie pentru a evita aglomeraţia, au dat prilejul celor mai radicale voci din UK, cum este Nigel Farage, să declanşeze un val de atacuri pe reţelele de socializare la adresa românilor.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a vorbit joi seara, la TVR 1, despre populismul din Parlament, afirmând că că nu va fi niciodată de acord ca banii care se alocă din bugetul de stat pentru sprijinirea economiei să se ducă pentru a-i susţine "pe cei care au făcut evaziune fiscală, pe cei care au profitat de sistem".
În faţa crizei economice generată de pandemie, reapar apostolii sărăciei generalizate. Nu este bine că mai există oameni şi firme bogate, dacă statul nu mai are bani să dea la bugetari. Să ia de la bogaţi, să dea la săraci. Conceptul socialisto-comunist: să fim toţi săraci, cu excepţia păturii conducătoare. Nimic nou sub soare. Aşa a vrut Ceauşescu, aşa vor acum Ponta, Ciolacu şi compania.
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat luni la RFI că parlamentarii dau dovadă de populism şi de analfabetism economic în contextul pandemiei de coronavirus.
Confederaţia Patronală Concordia critică iniţiativele legislative pentru amânarea chiriilor, utilităţilor şi plafonarea preţului la alimente care trec pe repede-înainte prin Parlament, afirmând că „populismul poate costa mai mult decât criza”.
„Sub presiuni populiste nejustificate (...) situaţia de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial şi macroeconomic prejudicii irecuperabile”, susţin patronatele afiliate confederaţiei Concordia, cerând Guvernului să uşureze munca celor care îşi pot continua activitatea.
Igor Matovič, liderul OLaNO, a fost însărcinat de preşedinta Caputova să alcătuiască un nou guvern în Slovacia, în urma alegerilor din 29 februarie. Ȋn urmă cu exact un an era cu totul de neimaginat ca Matovič sa devină prim-ministru, iar Caputova preşedinte.
Premierul desemnat Florin Cîţu cere politicienilor să înceteze cu populismul în contextul efectelor coronavirusului asupra economiei, avertizând că e nevoie de prudenţă în propunerea unor noi proiecte.
Preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri liberali din Bucureşti, Hilde Brandl, o critică pe Gabriela Firea pentru anunţarea taxei Oxigen, pentru ca apoi să o retragă în mod neaşteptat, ssţinând că aceasta e un „primar populist”.
Validarea Codului Administrativ de către CCR consfinţeşte sistemul românesc al inechităţilor perpetuate între altele prin pensiile speciale. Şi printr-o Curte Constituţională politizată, care şi-a pierdut credibilitatea.