Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române: Despre populism și progresism și dereglementarea firescului în spațiul public

0
Publicat:

Lipsa de scrupule, minciuna lingușitoare, promisiunea fals eliberatoare sunt chipurile de sub măștilepopulismului și progresismului consideră Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Vasile Bănescu. Foto: Arhiva Adevărul
Vasile Bănescu. Foto: Arhiva Adevărul

Într-o postare pe o rețea de socializare, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), vorbește despre două tare ale societății actuale: populismul și progresismul.

Două chipuri slute ale conflictului cu realitatea socială, două tratamente greșite pentru un diagnostic cu grijă ignorat, două căi total înfundate: una în neputința și grotescul „regelui gol”, cealaltă în superstiția progresului și utopie. Boli politice mascate, adevăruri trunchiate, minciuni bine camuflate”, spune oficialul BOR.

În viziunea sa populismul se ivește și crește în spațiul social sufocat de marasm și corupție: Populismul - care mizează pe iubirea năprasnică de popor (deși e greu să iubești real masele, chiar dacă o declari pasional la megafon) - se ivește și crește în spațiul social sufocat de marasm și corupție, exasperat de promisiuni deșarte, măcinat de resentiment față de politicul atotdezamăgitor. Pe aceste valuri de nemulțumire perfect justificată se lansează, oricât de ridicol și chinuit, „surferii” populiști care le „călăresc” inevitabil un scurt, dar dramatic răstimp”.

De asemenea, cealaltă boală politică mascată este progresismul care nu este altceva decât un „sfidător adversar al valorilor și instituțiilor sociale non-negociabile validate de istorie (exemplu actual - familia naturală fondată pe căsătoria cu sens), insolent cu virtutea de orice fel, aberant revoluționar în sfera ordinii morale, detestabil prin schimbări care nu rezolvă, ci dizolvă - ajunge, prin exces și amoralism, să dereglementeze firescul în spațiul public sau să instituționalizeze constructe ideologice, să contrarieze bunul-simț, să irite atașamentele naturale și să tulbure ceea ce e adânc în oameni. Jucându-se cu focul utopiei”.

Despre ambele curente politice, Vasile Bănescu spune că „ resping dialogul, neposedând vreodată cultura lui, ambele induc în eroare, impasibile la adevăr, ambele promit marea cu sare cu tot, neoferind concret nimic, ambele urăsc libertatea reală, ochii deschiși și mintea trează. Transformând adevărul în orice vor oamenii să audă, să vadă, să posede”.

Lipsa de scrupule, minciuna lingușitoare, promisiunea fals eliberatoare sunt chipurile de sub măștile lor, arată purtătorul de cuvânt al BOR în încheierea postării sale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite