Vrea premierul Nicolae Ciucă să repete calvarul prin care a trecut Victor Ponta din cauza plagiatului?
0Există multe similitudini între plagiatul lui Victor Ponta şi cel al premierului Ciucă. Cu exact aceleaşi argumente, aduse acum şi de Nicolae Ciucă, Victor Ponta şi-a pierdut titlul de doctor, în urma unei decizii definitive a ICCJ. Nicolae Ciucă argumentează, precum Ponta în acum câţiva ani, că „lucrarea a fost întocmită conform cerinţelor legale existente la acea vreme”. Acelaşi argument nu l-a salvat pe Ponta de pierderea titlului de doctor.
Plagiatul lui Ponta şi plagiatul lui Ciucă
La 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte”.
În 2016, lui Victor Ponta i s-a retras, în cele din urmă, în mod oficial titlul de doctor, în urma unei noi investigaţii urmată de decizia de plagiat din partea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Este exact ce face acum Nicolae Ciucă. Susţine că a respectat cerinţele legale de la acea vreme. Dar nu există nicăieri o cerinţă „legală” care să te scutească să citezi cu ghilimele sursele folosite. Procedură valabilă de sute de ani în lumea civilizată.
Emilia Şercan de la PressOne este cunoscută prin multele plagiate devoalate, în special ale unor politicieni de frunte. Fiind vorba şi de premierul României, este clar că şi-a luat toate măsurile de precauţie, iar demonstraţia făcută în articolul din Pressone este fără cusur. Specialiştii în lucrări de factură militară n-au decât să citească cu atenţie ce descrie Emilia Şercan.
Sigur, articolul Emiliei Şercan nu poate stabili oficial că lucrarea de doctorat a premierului Ciucă este plagiat. Doar CNATDCU este instituţia oficială a statului român care se ocupă cu astfel de speţe. Mai devreme sau mai târziu va veni şi sentinţa CNATDCU.
Până atunci însă, premierul Ciucă are o mare problemă de morală politică. În toate ţările civilizate, până la decizia definitivă şi oficială care constată, sau nu, o fraudă sau o infracţiune la un om politic de rang înalt, acesta se retrage din funcţie până la stabilirea adevărului, inclusiv de către instanţele de judecată, atunci când este cazul.
Ne amintim cu toţii calvarul prin care a trecut Victor Ponta. Opoziţia, presa, specialiştii şi comentatorii n-au încetat să-i terfelească numele şi renumele aproape în fiecare zi. Pentru că nu s-a dat un pas în spate până la rezolvarea speţei.
Acelaşi lucru îl aşteaptă acum şi pe premierul Ciucă
Mai grav, Nicolae Ciucă nu este un politician oarecare, fără funcţie înaltă. Este ditamai premierul României.
Cazul va fi preluat imediat şi de presa internaţională, aducând grave prejudicii României, cunoscută ca „paradisul” plagiatorilor cu funcţii politice.
Premierul Ciucă a avut şi o reacţie penibilă. A cerut Comisiei de Etică a UNAp, Universitatea Naţională de Apărare, unde şi-a susţinut doctoratul, să-i verifice teza. Trecând peste faptul că verificarea poate dura luni de zile, cine poate crede că această Comisie de Etică va da cu firma în capul UNAp, consfinţind faptul că a acordat un doctorat plagiat. Iar una din sursele plagiatului a fost o altă lucrare de doctorat condusă chiar de îndrumătorul premierului. Adică, Comisia de Etică ar urma să constate conivenţa dintre premierul Ciucă şi îndrumătorul său de doctorat, în ale plagiatului!
Premierul Ciucă şi preşedintele Iohannis ar trebui să analizeze cu mare atenţie prejudiciile aduse României de plagiatul lui Victor Ponta, circul mediatic în care a fost atrasă România mai mulţi ani de zile, şi să evite repetarea acelui circ în cazul Ciucă.
Dacă premierul Nicolae Ciucă se retrage, sau este „retras” de către preşedintele Iohannis, până la lămurirea cazului, nu este nicio nenorocire.
Dacă însă decid să repete scenariul plagiatului lui Victor Ponta, vor avea de suferit în primul rând România şi românii, pentru că tolerează o hoţie intelectuală la cel mai înalt nivel.
Asteptăm reacţia preşedintelui Iohannis.
LE. Reactia presedintelui Iohannis:
„Preşedintele Klaus Iohannis îşi menţine poziţia reiterată în nenumărate declaraţii publice privind combaterea fenomenului plagiatului şi importanţa integrităţii academice.
Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit.
Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, Preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”.
Unde greseste presedintele. Ar fi trebuit sa ceara verificarea tezei de doctorat de catre CNATDCU, institutie independenta care se ocupa cu astfel de abateri de la etica si lege.
Nu este de presupus ca membrii Comisiei de Etica a UNAp isi vor lovi colegii din Scoala Doctorala si institutia de la care primesc salariul, constantand plagiatul.
Sa fi uitat presedintele ca institutia indrituita cu astfel de verificari este CNATDCU?