VIDEO Zodiacuri arhitecturale bucureştene

0
0

Reprezentări de mare ţinută artistică ale semnelor zodiacale sunt prezente pe două dintre creaţiile arhitecturale iconice ale Bucureştiului: Fântâna Zodiac din Parcul Carol şi blocul de apartamente Zodiac de pe Calea Dorobanţi.

Fântâna a fost construită în 1935 cu ocazia Serbărilor Bucureştiului, un festival popular ce ţinea timp de o lună, cu mari procesiuni alegorice celebrând identitatea naţională românească, organizate de guvern, sub patronajul regelui Carol II, care imitau evenimente similare din Italia mussoliniană sau Germania hitleristă, ţări a căror ideologie devenea din ce în ce mai influentă în România acelei perioade. Arhitectul fântânii a fost Octav Doicescu, iar reprezentările grafice sunt creaţia lui Mac Constantinescu. Stilul design-ului este Art Deco, cu toate că structura prezintă şi unele caracteristici istoriciste, o influenţă venită din Peninsula Italică a acelor vremuri. A doua astfel de construcţie iconică este blocul Zodiac din zona Dorobanţi, o impunătoare clădire, ridicată în 1946, la un an de la terminarea războiului. Edificiul este un excelent design modernist, in care înca se întrevăd coordonate din arhitectura Italiei tocmai învinse, al arhitecţilor Radu Dudescu şi Mircea Marinescu, decorat cu şaisprezece panouri reprezentând semne zodiacale, creaţii ale artistului Constantin Baraschi. Întregul ansamblu este o dovadă a intensei atmosfere creative din Bucureşti imediat după război, Bucureşti care a fost curând după aceea sufocat de dictatura comunistă. Imaginea de mai jos, văzută parţial şi în deschiderea articolului, este un fotomontaj pe care l-am creat din imagini în prim-plan ale mozaicurilor de la Fântâna Zodiac. Aceasta, împreună cu Blocul Zodiac, sunt discutate în video-ul ce urmează.

image

Colaj cu semnele zodiacale de pe talerul fântânii arteziene de la intrarea în Parcul Carol, Bucureşti, 1935. FOTO Valentin Mandache

Articol publicat iniţial pe blogul Case de Epocă, iar în limba engleză pe blogul Historic Houses of Romania.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite