VIDEO Să ne reamintim: 2012 este anul în care basarabenii au cerut în stradă Unirea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
unire

Anul 2012 a fost unul foarte activ în Republica Moldova, zeci de mii de români basarabeni cerând în stradă Unirea cu ţara mamă, România. Reacţia de la Bucureşti nu a întârziat să apară şi în acest an peste 1000 de voluntari au strâns peste 100 000 de semnături  pentru a duce în parlament o lege care să facă din Republica Moldova o prioritate a statului român.

Pe parcursul anului 2012 românii basarabeni au ieşit de mai multe ori pe străzile din Chişinău sperând ca vocea lor să se audă şi la Vest de Prut. Dezinteresul presei actuale faţă de subiecte care privesc interesul naţional a făcut ca multe din ele să nu îşi găsească ecoul decât în rândul activiştilor. Mare parte din societatea românească a rămas dezinformată, iar preconcepte precum acela că moldovenii nu vor unirea încă mai circulă. În 2012 cele mai ample manifestaţii stradale au vizat subiectul Unirii în Republica Moldova. Niciun partid nu a strâns pe un alt subiect mai mult de câteva sute de persoane, iar de opoziţia la acestea nici nu poate fi vorba (numărul e nesemnificativ).

În 2013, al doilea stat românesc a fost lovit de mai multe crize politice dar şi de presiuni externe venite din Est şi care aveau menirea de a o îndepărta de traseul european. Cu ajutorul României dar şi sub presiunea societăţii civile de dincolo de Prut s-a reuşit să se treacă peste toate aceste probleme.

Mai jos se află imagini de la Marşul de pe 25 martie 2012 realizat cu ocazia Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918). 

Mai jos se află imagini de la Marşul de pe 13 mai 2012 realizat pentru a Comemora 200 de ani de ocupaţie rusă (16 mai 1812).

Mai jos se află imagini de la Marşul de pe 16 septembrie 2012. La acesta au participat peste
10 000 de persoane.

Mai jos se află jurământul făcut în 2011 de un grup de tineri basarabeni în faţa ambasadei României de la Chişinău. Acest lucru se întâmpla pe 1 decembrie, de Ziua Naţională.

Oare mai are rost întrebarea dacă se vrea sau Nu unirea, din moment ce pe ambele maluri ale Prutului cele mai active platforme sunt pe acest fenomen? 

Pe 20 octombrie 2013, începând cu ora 14.00 şi cu plecare din Piaţa Victoriei, peste 10 000 de persoane vor participa la un Marş care are menirea de a arată României care este următorul proiect naţional.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite